avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate ceruta de tatăl copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate ceruta de tatăl copilului

Va rog ajutați ma cu un răspuns.
Am conceput un copil cu fosta mea iubita. Toate bune și frumoase pana am ajuns acasă la ea după naștere. A refuzat sa mi treaca numele pe certificatul copilului. A pus liniuta. Un an și jumătate nu a vrut sa vorbească cu mine. După m a contactat și mi a prezentat copilul. Au urmat 2 ani frumoși, copilul a învăț sa vorbească știa cine este tatăl. După acești 2 ani frumoși iar s a întors la vechile ei idei. Copilul urmează sa împlinească 4 ani. Nu ma mai lasă să l vad cu toate ca băiatul întreabă de tata. Menționez ca nu a vrut sa ne căsătorim iar după împăcare nu a acceptat sa ma treacă pe certificat. Vreau sa o dau în judecata sa am dreptul sa vad copilul și sa fiu trecut pe certificat. Am șansă, cum se procedează? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:59, 10 Octombrie 2016
Buna seara,
Art. 415 cod Civil, Felurile recunoaşterii
(1) Dacă naşterea nu a fost înregistrată în registrul de stare civilă sau copilul a fost trecut în registrul de stare civilă ca născut din părinţi necunoscuţi, mama îl poate recunoaşte pe copil.
(2) Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său.

Art. 416 Cod Civil Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.

Art. 420 Cod Civil, Contestarea recunoaşterii de filiaţie
(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.
(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.

Va puteti recunoaste copilul prin inscris autentic si sa solicitati ca numele dumneavoastra sa fie inscris in certificatul de nastere.
daca se refuza va puteti adresa instantei.
Se poate cere inclusiv testul ADN.
Teoretic, nu aveti nevoie de process ca sa recunoasteti un copil care are liniuta la "tata".
Cum scrie mai sus, faceti recunoasterea la notar (inscris autentic) sau la serviciul de stare civila.
Problema am inteles ca este in practica, (unii) notary si servicii cer certificatele de nastere ale copilulu si al mamei ca sa faca recunoasterea dvs. Cum nu le aveti, cred ca va fi mai greu sa faceti. Dar poate, daca veti cauta dstul de mult, veti gasi si notary care sa nu ceara aceste acte (cererea este cam la limita legii, usor abuziva, asa). Incercati la toate birourile notariale la care aveti acces.
Succes!
Stabilirea paternitatii, in mod voluntar, prin recunoastere, poate avea loc printr-o declaratie data in fata ofiterului de stare civila.

Declaratia poate fi data oricand.


De asemenea, declaratia care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana care justifica un interes.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate anula un certificat de nastere fara acordul mamei? Johnny71 Johnny71 Se poate anula un certificat de nastere al unui copil la cererea unui barbat care spune ca ar fi tatal copilului fara acordul mamei?copilul fiind trecut pe ... (vezi toată discuția)
Anulare din oficiu certificat nastere minor Ramona89010 Ramona89010 Buna ziua. In urma depunerii unei declaratii notariale de recunoastere minor mi-a fost modificat certificatul de nastere al copilului. Cand am fost la starea ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate palma palma Care este perioada în care se poate recunoaște paternitatea copilului nou născut la starea civilă și după expirarea termenului legal care sunt ... (vezi toată discuția)