Buna ziua. In urma depunerii unei declaratii notariale de recunoastere minor mi-a fost modificat certificatul de nastere al copilului. Cand am fost la starea civila sa intreb despre acest lucru mi-au retinut certificatul de nastere pe motiv ca nu corespunde cu realitatea si a fost anulat din oficiu. Mentionez ca aceasta declaratie a fost facuta cu ajutorul unei copii a certificatului (am inteles ca se face numai cu actul original)
Pot sa fac cerere in instanta pentru anularea acestei decizii? Am citit in lege si scrie ca un certificat de nastere se anuleaza sau modifica numai cu o hotarare judecatoareasca
Va multumesc
Nu are de ce sa se anuleze.. a fost schimbat in urma faptului ca tatal a facut o declaratie de recunoastere a copilul.. nu e nevoie de acordul mamei..
Ca urmare a declaratiei de recunoasterii de paternitate, s-a schimbat si certificatul, e normal, acum copilul are tatal.
Doar daca recunoasterea nu corespunde realitatii, puteti contesta in instanta recunoasterea de paternitate si abia apoi certificatul se anuleaza iar.
Cand tatal da declaratie prin care isi recunoaste copilul nu are nevoie nicidecum de certificatul copilului in original.
Art. 415
Felurile recunoaşterii
(2) Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său.
Art. 416
Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.