avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recunoastere paternitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recunoastere paternitate

Care este perioada în care se poate recunoaște paternitatea copilului nou născut la starea civilă și după expirarea termenului legal care sunt procedurile care trebuie efectuate și ce acte sunt necesare?
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 14:07, 26 Mai 2019
raspunsul este in Codul Civil, dupa cum urmeaza:

Stabilirea filiaţiei
Art. 415
Felurile recunoaşterii
(1) Dacă naşterea nu a fost înregistrată în registrul de stare civilă sau copilul a fost trecut în registrul de stare civilă ca născut din părinţi necunoscuţi, mama îl poate recunoaşte pe copil.
(2) Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său.
(3) După moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti.

Art. 416
Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea sa-mi recunosc legal fiul rezultat dintr-o lunga relatie de concubinaj? xMihai222 xMihai222 Buna seara! Am trait in concubinaj cu o femeie timp de 19 ani. Din relatia noastra a rezultat un fiu, care are acum 17 ani si pe care din motive legale nu l-am ... (vezi toată discuția)
recunoastere copil horgaalina19 horgaalina19 buna ziua as dori sa stiu daca odata facut certificatul de nastere se mai poate schimba mai in detaliu eu am facut certificatul de nastere al baiatului{o ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil, schimbarea numelui ccristian63 ccristian63 am fost la spital sa recunosc copilul nascut in spitalul sf.panteliomn,dar mama copilului nu avea certificatul de nastere(nu il gasea),drept pt care nu m-au ... (vezi toată discuția)