avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Admiterea exceptiei necompetentei teritoriale a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Admiterea exceptiei necompetentei teritoriale a instantelor romane in procesul de divort retinuta prin incheiere de sedinta si renuntarea la judecata pana la pronuntarea sentintei.Autoritate de lucru judecat sau lipsa autoritatii de lucru judecat?

In opinia mea, cel putin la o prima vedere, nu se poate retine autoritatea de lucru judecat atata timp cat partile renunta la judecata.

Neexistand o sentinta civila cu privire la admiterea exceptiei necompetentei teritoriale a instantelor romane si procesul finalizandu-se prin renuntarea la judecata in sentinta pronuntata va aparea la dispozitiv numai renuntarea la judecata.

Alte pareri contrare sau opinii convergente exista?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:50, 14 Octombrie 2014
o solutie bine motivata va mentiona cronologic evenimentele...respectiv ca prima data s-a admis exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane care dupa cum stim impiedica o continuare a procesului chiar daca e constatata doar printr-o incheiere care nu poate fi atacata decat simultan cu fondul. Parearea mea este ca partea nemultumita va ataca solutia de renuntare la judecata si va specula acest aspect in calea de atac daca atunci cand au renuntat la judecata partile implicate nu au declarat si faptul ca renunta la orice cale de atac impotriva solutiei ce se va pronunta. Cunostem toti din experienta ca sunt unii clienti care se razgandesc de la o zi la alta.
Cu toate acestea consider ca va fi autoritate de lucru judecat pe necompetenta desi din sumara dvs expunere nu inteleg faptul ca desi s-a pronuntat pe necompetenta nu s-a terminat procesul din acest motiv. O instanta necompeteneta nu poate lua act de renuntarea partilor. Poate ne furnizati mai multe amanunte daca puteti si vom putea gasi si alte raspunsuri mai pertinente decat acesta.
cu stima !
cassy
Instanta necompetenta poate lua act de renuntarea la judecata in mod normal.nnIn acest caz nu vad de ce nu ar putea lua act de renuntarea la judecata atata timp cat procesul este inca pe rol.nS-a emis o adresa catre Ministerul Justitiei si din acest motiv s-a amanat si s-a fixat un nou termen.
Cat priveste autoritatea de lucru judecat aceasta ar trebui sa apara in dispozitivul hotararii si de aceea apreciez ca nu ar putea exista.

Adica daca se renunta la judecata nu mai apare in dispozitiv decat renuntarea la judecata.
In noul divort nu vor mai exista probleme si nu se va mai putea invoca exceptia necompetentei teritoriale a instantei romane.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Exceptia nu va mai fi valabila in speta deoarece se va schimba situatia.
Adica vom depune un acord care va face competenta instanta romana in noul proces de divort.

Incheierea este hotarare insa incheierile sunt de mai multe feluri.
Cu privire la unele aspecte retinute instanta poate reveni chiar in acelasi proces.

In materie de competenta teritoriala datele problemei se pot schimba.
Spre exemplu, paratul se muta in tara sau alta localitate.
Ati inteles?
In caz de mutare se schimba si competenta teritoriala.
Ce parere aveti?

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Exista sau nu autoritate de lucru judecat in cazul exceptiei necompetentei teritoriale a instantelor romane daca apar elemente noi in procesul ulteriod? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Spre exemplu, instanta romana se declara necompetenta teritorial pentru un motiv precis determinat. Ulterior, dupa ce instanta romana pronunta aceasta ... (vezi toată discuția)
Procedura civila: necompetenta materiala sau cerere de amanare pt. aparare smeagull smeagull Buna ziua, Sunt parat intr-un dosar inaintat de reclamant la instanta necompetenta material. La primul termen, vreau sa cer amanare pentru pregatirea ... (vezi toată discuția)
Proces de divort mihaela49b mihaela49b Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma ... (vezi toată discuția)