avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura civila: necompetenta materiala sau cerere de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura civila: necompetenta materiala sau cerere de amanare pt. aparare

Buna ziua,

Sunt parat intr-un dosar inaintat de reclamant la instanta necompetenta material.
La primul termen, vreau sa cer amanare pentru pregatirea apararii (nu am de gand sa invoc exceptia necompetentei la acest termen).

Intrebarea este: la primul termen, ce va solutiona instanta mai intai? Exceptia necompetentei ridicata din oficiu, sau cerera mea de amanare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:31, 12 Martie 2012
Se va rezolva mai intai exceptia de necompetenta ...
daca cererea pentru lipsa de aparare este temeinic motivata, instanta o va admite si va acorda termen...daca o respinge, se va pronunta pe competenta..
intai se discuta pe lipsa de aparare...ca daca omul n-are cunostinte juridice si nici avocat, de unde sa stie el cum sa puna concluzii pe competenta?
intai se va pune in discutia exceptia incompetentei materiale. daca instanta se va considera competenta, atunci puteti cere termene, probe sau orice altceva
Si cum poate judeca o instanta o cerere daca este necompetenta ? ... În acest sens, dispoziţiile art.137 alin.1 sunt categorice : „Instanţa se va pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură, precum şi asupra celor de fond care fac de prisos, în totul sau în parte, cercetarea în fond a pricinii”, iar în alin.2 dispune că „Excepţiile nu vor putea fi unite cu fondul decât dacă pentru judecarea lor este nevoie să se administreze dovezi în legătură cu dezlegarea în fond a pricinii”.
Stimat forumist,

Eu nu sunt de acord cu colegii mei care susţin prioritatea analizării competenţei. Oricum, părerile contrardictorii sunt normale în lumea dreptului, şi contează ce spune instanţa.

Nu sunt de acord, deoarece, ca principiu de drept,

exigenţele dreptului la un proces echitabil cer ca orice apărare, atât pe cale de excepţie, cât şi pe fondul pricinii, să fie discutată în cunoştinţă de către părţi, deoarece sunt produse efecte faţă de acestea.


Astfel, normal, întâi de aprobă sau respinge cerererea de amânare pentru angajare de apărător, şi doar subsecvent se discută competenţa instanţei - ca şi orice altă excepţie, pentru ca părţile să poată pune concluzii în deplină stăpânire a drepturilor şi obligaţiilor lor.

Cu stimă.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Subiect : competenta instantei clau26 clau26 \\"daca necompetenta nu este de ordine publica,partea care a facut cererea la o instanta necompetenta nu va putea cere declararea necompetentei\\" art.158 ... (vezi toată discuția)
Invocarea necompetentei materiale in apel Liliana Gavril Liliana Gavril Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta: Am initiat o actiune la Judecatorie - constatarea nulitatii absolute a unei declaratii de neacceptare a ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg care este prima zi de infatisare? glo glo nu inteleg care este prima zi de infatisare? este primul termen de judecata? multumesc (vezi toată discuția)