avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Subiect : competenta instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Subiect : competenta instantei

"daca necompetenta nu este de ordine publica,partea care a facut cererea la o instanta necompetenta nu va putea cere declararea necompetentei" art.158 alin.(5) CPC
in cazul in care paratul nu invoca exceptia de necompetenta iar ulterior introduce o cerere reconventionala,reclamantul devenit parat in cererea reconventionala va putea invoca exceptia de necompetenta?si daca da,ce va dispune instanta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 16 Mai 2013
1. La primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe, judecătorul este obligat, din oficiu, să verifice și să stabilească dacă instanța sesizată este competentă general, material și teritorial să judece pricina, consemnând în cuprinsul încheierii de ședință temeiurile de drept pentru care constată competența instanței sesizate.

2. Dacă instanța se declară competentă, va trece la judecarea pricinii. Încheierea poate fi atacată numai odată cu hotărârea pronunțată în cauză.

3. Dacă instanța se declară necompetentă, hotărârea nu este supusă niciunei căi de atac, dosarul fiind trimis de îndată instanței judecătorești competente sau, după caz, altui organ cu activitate jurisdicțională competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admitere exceptie de necompetenta -sentinta fara cale de atac dinaion dinaion Buna seara! Am introdus o actiune impotriva unei pers juridice, actiune introdusa in baza dreptului comun, respectiv incalcarea OG ... (vezi toată discuția)
Declinare de competenta ? fd fd cand instanta de recurs prin incheiere califica drept apel calea de atac si se constituie in complet de apel pentru continuarea judecatii, sunt intrunite ... (vezi toată discuția)
Hotarare data cu incalcarea competentei materiale si teritoriale olivia stoicescu olivia stoicescu Ce se intampla cu o hotarare care s-a dat cu incalcarea competentei materiale si teritoriale(ramane valabil ce s-a judecat sau procesul se reia de la 0)? (vezi toată discuția)