avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot cere lichidatorului judiciar al angajatorului meu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot cere lichidatorului judiciar al angajatorului meu evidențierea perioadei lucrate în cele două sisteme, cu cărți de muncă și REVISAL?

Pot cere lichidatorului judiciar al angajatorului meu, evidențierea perioadei lucrate de mine, în cele două sisteme, în sistemul cu cărți de muncă și în sistemul REVISAL, sau sunt obligat de lege să mi se rețină evidența muncii numai în sistemul REVISAL ?

În fapt: Am semnat cu angajatorul meu, un C.i.m. pe durată nedeterminată, în 18.10.2006, dar acesta, nu a mai înregistrat C.i.m.-ul la I.T.M., - motiv pentru care, mă și aflu în litigiu de muncă cu el și cu lichidatorul judiciar al angajatorului meu.
Litigiul de muncă al meu, nu s-a terminat, este chiar înnainte de primul termen, dar, s-a încheiat procedura falimentului angajatorului, la care nu am fost admis la masa credală.
Am depus plângere penală împotriva angajatorului meu și a lichidatorului judiciar al acestuia, cu care și-a ”aranjat” falimentul și în special, închiderea procedurii falimentului.
Angajatorul meu intrat în procedura falimentului cât incă lucram în folosul și în beneficiul său.

După concedierea mea, cu vicii de formă și de fond,
1. - pot cere instanței de judecată - în litigiul de muncă, să oblige pe lichidatorul judiciar al angajatorului meu, pârât al meu, în dosar, - pentru că, angajatorul nu mai are capacitate de folosință, - să facă pentru mine, toate înscrierile referitoare la consemnarea opozabilă terților, a vechimii mele, în muncă - în sistemele naționale, de evidență a perioadei lucrate :
a) cu cărți de muncă la purtător - pentru perioada lucrată - anterioară implementării sistemului REVISAL și
b) în sistemul REVISAL, pentru perioada lucrată după implementarea sistemului REVISAL,
c) sunt obligat de lege să mi se rețină evidența perioadei muncite numai în sistemul REVISAL ?
2. În ce art. de lege trebuie să încadrez cererea mea?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: viktorV , utilizator 11:52, 13 Octombrie 2014
1. Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

2. Dupa 01.01.2011, vechimea in munca se va proba cu adeverintele de vechime eliberate de catre angajator.

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Dar refuzul lichidatorului angajatorului meu, - care face / a făcut acte administrative și de comerț, în numele angajatorului meu, - de a-mi elibera copii de pe documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre mine, salariat - constituie tot contravenție și se sancționează tot cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei de către ITM ?

Cum angajatorul meu - persoană juridică, - nu mai este capabil să exercite prerogativele sale, conform legii, acestea nu sunt preluate și nu sunt menținute și după radierea SC angajatoare, de lichidatorul judiciar, al ei, - care a însoțit-o în procedura lichidării și care, trebuie să conserve arhivele angajatorului meu ...?
Da, constituie contraventie in sensul HG 500/2011.

De asemenea, conform art. 29 (1) din Legea nr.16/1996, creatorii ori detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, adeverinte, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza ori le detin, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a implinit termenul prevazut la art. 13, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Din Legea 16/1996
Art. 36
Constituie contraventii la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
......
h) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 18 alin. (4) si alin. (5) lit. a), art. 19 alin. (1) si (4), art. 24 si art. 29 alin. (1), precum si practicarea de servicii arhivistice cu depasirea limitelor maxime stabilite potrivit art. 29 alin. (3);
.....

Art. 37
(1) Contraventiile prevazute la art. 36 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 25.000 lei.
(2) Amenda se aplica si persoanei juridice.
.......

Art. 38
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 36 si aplicarea sanctiunilor se fac de catre imputernicitii Arhivelor Nationale si, dupa caz, ai serviciilor judetene ale Arhivelor Nationale.
Mulțumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta vechime munca Dandedan Dandedan Buna seara! Am si eu o problema: tatal meu vrea sa se pensioneze si ii trebuie adeverinta de la toate locurile de munca avute pentru a depune la casa de ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca / carte de munca electronica robdin2007 robdin2007 Buna ziua, Imi puteti va rog spune cum procedez pentru a obtine o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca nemaiexistand carte de munca ... (vezi toată discuția)