buna ziua.
sunt nascut in ianuarie 1960.
am fost cadru militar, am 26 de ani de stagiu de cotizare, 11 ani conditii speciale, 2 ani conditii deosebite.
imi puteti spune care este varsta de pensionare?
in 2001 am iesit la pensie anticipat pe caz de boala.
trebuie sa ma adresez la casa de pensii cu o cerere pentru a beneficia de pensia integrala, sau se modifica automat la atingerea varstei de pensionare de 55 ani?
multumesc anticipat
1)Vârsta asiguratului la ieşirea la pensie 2)Stagiul complet de cotizare 3)Stagiul minim de cotizare in specialitate
(ani/luni)
(ani/luni)
(ani/luni)
1) 56/4
2)22/9
3)16/4
Limita de varsta la 59 de ani si 6 luni.
Daca indeplineati stagiul minim de cotizare in specialitate de 16 ani si 4 luni,atunci reducerea era de 5 ani si 6 luni din 56 de ani si 4 luni.
Era limita de varsta la 50 de ani si 10 luni.
Acum reducerea este din 65.
H.G.257/2011
Art. 41
(1) Reducerea varstelor standard de pensionare potrivit art. 55 din lege se face numai in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare.
(2) In situatia cadrelor militare, soldatilor si gradatilor voluntari, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, reducerea varstelor standard de pensionare se face din varstele standard prevazute in anexa nr. 6 la lege, numai in conditiile realizarii stagiului minim de cotizare in specialitate.