avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie imobiliara

buna ziua!va voi relata pe scurt situatia mea! am donat o casa in favoarea iubitului meu.mentionez ca traim impreuna de 11 ani dar nu suntem casatoriti legal. eu am un copil din prima casatorie.in contract este stipulat faptul ca am facut donatia pur si simplu fara nici o obligatie din partea donatarului. intrebarea mea este urmatoarea: in cazul in care donatarului i se intampla ceva(specific ca este foarte bolnav) ce se va intampla cu acest imobil? voi putea recupera imobilul sau va deveni mostenire pt familia lui(mama, frati etc)? ce se poate face? va multumesc anticipat!
Rezilierea contractului de donatie. Adresati-va unui notar de urgenta.
Revocarea donației poate avea loc pentru motiv strict și limitativ determinate de lege, și nu oricând donatorul se răzgândește.Firește că îl vor moșteni rudele sale pe donatar, în caz de deces. Dacă există vreunul dintre motivele prevăzute de lege pentru revocare și știți că puteți proba, faceți acțiune, altfel, nu aveți șanse. Donatarul însă vă poate retransmite proprietatea, dacă dorește. :

Art. 1023 noul cod civil:
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Nu discutam despre revocare, ci despre incheierea unui act nou.
Se poate face un contract nou sau un testament, in functie de situatia concreta si mostenitorii actuali.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)
Donație ursu67 ursu67 Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)
Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)