avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Am tot citit si am am si eu o nelamurire referitor la acordarea indemnzatei de crestere a copilului.
Eu pana in ianuarie 2014 am fost in somaj. Apoi din ianuarie pana in 17 martie nu am avut nici un venit. Mentionez ca in acesta perioada am fost asigurata pe asigurarea sotului si pensia am platit-o din mana. In data de 17 martie m-am angajat la firma la care lucrez in prezent . Dupa calculele doctorului ar trebui sa nasc in data de 15 martie 2015.
In aceste conditii mai pot beneficia de indemnizatie? Exista sansa sa nasc ori mai deverem ori mai tarziu...

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IuliaV1984 , utilizator 16:04, 14 Octombrie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca data prezumata a nasterii copilului este in jur de 15 martie 2015 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprilie 2014 - martie 2015.

3. Fata de datele prezentate de dvs. si fata de cele de mai sus veti putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
Multumesc frumos de raspuns!
Daca cumva nasc in februarie inca sunt acoperita!! Problema ar fi daca as naste in ianuarie.
Nu pot plati retroactiv la sanatate contributia pentru luna februarie?
1. Daca veti naste in februarie 2015 cele 12 luni eligibile sunt martie 2014 - februarie 2015 si sunteti acoperita si in acest caz deoarece sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. - Nu cred ca veti naste in ianuarie deoarece marja de eroare a medicului nu poate fi asa de mare.
- Veti naste in ianuarie doar daca este vorba de o nastere prematura si atunci se aplica art.4(4) de mai sus (deci tot veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC).

3. Plata contributiilor la sanatate sau la pensie nu va ajuta sa beneficiati de indemnziatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri profesionale sau perioadele asimilate acestor venituri, asa cum v-am spus in primul mesaj.

4. - Cred ca va faceti mai multe probleme decat este cazul.
- Fiti linistita, veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC!
Va multumesc pentru lamuriri!
Sigur imi fac prea multe probleme dar citind pe forum-uri am ajuns sa-mi pun aceasta intrebare si am zis ca e mai bine sa intreb pe cineva care stie ca sa ma lamuresc!
O zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Voi beneficia de concediu de crestere a copilului? ancut2000 ancut2000 Buna ziua, Sunt insarcinata in 9 saptamani, voi naste undeva intre 3 si 6 martie 2015. Am lucrat pana pe 12 martie 2014 inclusiv la o firma, apoi mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil ralucaene ralucaene SUNT ANGAJATA INCEPAND CU DATA DE 15 FEBRUARIE 2012 SI DATA PROBABILA A NASTERII ESTE 9 MARTIE 2013. PROBLEMA MEA ESTE CA ESTE PROBABIL SA NASC PREMATUR ADICA ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului...? laurika2u laurika2u Buna ziua. Am o intrebare. Daca eu sunt angajata din data de 5 februarie 2013 si urmeaza sa nasc in jurul datei de 15 ianuarie 2014. As putea primi ... (vezi toată discuția)