avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de munca a II a
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de munca a II a

Buna ziua, am si eu nevoie de cateva lamuri, o sa incerc sa fiu cat mai concis. Mama avea dreptul sa iasa la pensie la 57 de ani (hartie la mana de acum cativa ani), acum 2 luni s-a depus dosarul pentru pensie si a fost respins ca neindeplinind varsta de pensionare, acest lucru s-a intamplat deoarece i s-a taiat grupa de munca care ii permitea.
Cautand pe net detalii referitoare la grupele de munca taiate de basescu si boc, am gasit Legea Nr.380 din 24.12.2013 data de USL.
Articolul 158
"(1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare."

Deci, beneficiaza sau nu? Ce este de facut in acest sens? Mentionez ca a lucat ca contabil !!

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
kriskrs, utilizator
Cel mai recent răspuns: eu_fac_viitorul , utilizator 16:53, 17 Octombrie 2014
1. - Acest drept al persoanelor care au lucrat in gr. a II-a de munca nu a fost niciodata luat, el a existat intotdeauna, in toate legile aparute pana acum.
- Legea 380/2013 nu a indreptat nici o "magarie" referitor la gr. a II-a de munca.
- Si inainte de Legea 380/2013 si dupa aceea legea pensiilor (indiferent care) spunea:
"Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare".

2. - In decizia de respingere a cererii de pensionare Casa de Pensii trebuia sa va spuna motivul respingerii, cu indicarea articolelor din lege care motiveaza aceasta respingere.
- Adica sa va spuna motivul neluarii in calcul a perioadei lucrate in gr. a II-a de munca.
- O fi ceva in neregula cu inregistrarea in carnetul de munca sau in adeverinta prezentata de mama dvs. a perioadei lucrate in gr. a II-a de munca.

3. - Spuneti data nasterii mamei dvs. si cati ani a lucrat in gr. a II-a de munca si in ce procent.
- De asemenea spuneti si care este stagiul de cotizare (vechimea in munca) si ce functie a ocupat in perioada in care a lucrat de grupa a II-a de munca.

4. - In completarea mesajului dvs. ati scris, mai tarziu, ca a lucrat in functia de contabil.
- Aceasta functie de birou nu prea se incadreaza cu lucrul in gr. a II-a de munca si s-ar putea ca acesta sa fie motivul neluarii in calcul a acestei perioade ca fiind lucrata in gr. a II-a de munca.

Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am revenit, ne-am cam lamurit, la motiv este trecuta nevalorificarea adeverintei, mama a zis ca are adeverinta buna si urmeaza sa o puna la dosar. Sa raspunde la intrebarile dvs, a lucrat la combinatul siderurgic Galati, are 57 de ani si acum 2 ani cand a inceput sa faca dosarul i s-a zis de la casa de pensii varsta de 57 d ani, pe baza adeverintei (alta decat cea pusa acum la dosar, aici a fost greseala), din pacate celelalte date cerute de dvs. nu le stim. In aceste conditii presupun ca o sa beneficieze.

Multumesc
Pe langa adeverinta, casele de pensii solicita si decizia interna in care este nominalizat(a) viitorul pensionar in grupa de munca, de catre angajator.
Probabil, mama dvs. se incadreaza in documentatia intocmita de catre angajator pe locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati si avizata de catre ITM, la capitolul - rest personal (care nu a fost incadrat in gr.I de munca), dar beneficiaza de gr.a II-a de munca, avandu-se in vedere noxele existente la nivelul platformei siderurgice Galati.
Va multumesc din suflet amandurora !!! Sanatate !!
Din pacat revin cu aceiasi problema, mama a fost in audienta si i s-a spus ca este o ilegalitate ce a facut combinatul, dand grupa a2a si acum invoca un ordin, mai exact 50/90 iar din combinat i s-a spus (ieri) ca este un abuz ceea ce fac la casa de pensii.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
kriskrs, utilizator

Alte discuții în legătură

15 ani de grupa 1 de muncă andru1973 andru1973 Bună ziua,am și eu o întrebare și nelămuriri asupra vârstei de pensionare,că sa încep,am lucrat in grupa 1 de munca din anul 1991 până în 2006 la ... (vezi toată discuția)
Act nominalizare grupa a doua de munca neexistent mariusbar mariusbar buna ziua! in anul 2010 am depus la casa judeteana de pensii neamt copiile dupa toate actele necesare iesirii la pensie pentru mama(nascuta in 24.01.1956) mea ... (vezi toată discuția)
Ce fel de pensie pot solicita si cand? ioana_livia ioana_livia conform http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2013/rs717_11.pdf ptr o femeie nascuta in sept 1960 , cu 12 ani gr I,8 ani gr a II a,9 ani in croitorie,2 ani ... (vezi toată discuția)