Daca nu am venituri - si nu am - pot dovedi cu acte in regula , credeti ca instanta ma poate scuti de o taxa de timbru pe valoare . Nu am cum sa platesc nici esalonat si nici daca ma amina . Nu am bani de nici un fel ...
La cererea de ajutor public judiciar va trebui să anexați inscrisuri doveditoare ale veniturilor dvs. si ale familiei dvs., precum si dovezi cu privire la obligatiile de întreținere sau de plată pe cale le aveți. De asemenea, cererea va trebui sa fie insotita si de o declaratie pe propria raspundere a dvs. in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni ati mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
Daca din inscrisurile anexate rezulta cu nu aveti posibilitatea sa achitati taxa si nu ati depasit plafonul maxim în limita căruia se acordă ajutorul public judiciar, instanta va va scuti de la plata acesteia.
Potrivit art. 7 din oug 51/2008 -Ajutorul public judiciar nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare, doar pentru urmatoarele forme:
a)plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b)plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c)plata onorariului executorului judecătoresc;
Formulati cerere de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru, depuneti inscrisuri in sustinere plus restul de acte prevazute de lege si daca dovediti lipsa totala a veniturilor veti beneficia de scutire.