avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CARE E PROCEDURA PT. A OBTINE UN AVOCAT DIN OFICIU ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CARE E PROCEDURA PT. A OBTINE UN AVOCAT DIN OFICIU ?

Buna seara , am o intrebare cum se procedeaza ca sa solicit un avocat din oficu si cum pot solicita scutirea de taxa de timbru ?;)
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
rafaels, utilizator
Cel mai recent răspuns: nikolos , utilizator 10:05, 10 Septembrie 2013
Precizati calitatea pe care o detineti in cauza in care intentionati solicitarea facilitatilor mentionate
Fiind vorba despre o cauza civila nu puteti obtine avocat din oficiu (institutia exista numai in cauzele penale si acolo numai daca pedeapsa poate fi de peste 5 ani) ci ajutor public judiciar pentru plata avocatului.
In sectiunea de documente am postat un model de cerere pentru ajutorul public judiciar unde veti bifa (in cazul d-voastra) doua casute: scutire/reducere taxa de timbru si onorariu avocat. Daca va aproba cererea veti putea contacta un aparator care sa va preia cauza onorariul sau urmand a fi platit din bugetul public.
mostenitor
1. Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute de lege persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

2. Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

3. Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul.
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc=D>

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de ordonanta 51/2008 ? Cezar66 Cezar66 In luna dec a anului 2008 am avut un castig de 750 lei net,iar incepand cu ian 2010 sunt in concediu fara plata pe o durata de 3 luni.In aceste conditii pot ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine scutire de taxa judiciara? danddd76 danddd76 Matusa a trait cu sotul ei in concubinaj 30 de ani dar sau casatorit cu acte in 2007 iar el a murit in 2009.Matusei i s-a taiat aj. social de la Primarie pe ... (vezi toată discuția)
Avocat pentru persoane cu venituri mici?!? INFORMAT INFORMAT Va rog, sa-mi spuneti si mie care este posibilitatea unei persoane cu venituri mici (pensie de boala de 420 ron ), sa-si angajeze un avocat pentru dezbaterea ... (vezi toată discuția)