avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot beneficia de ordonanta 51/2008 ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot beneficia de ordonanta 51/2008 ?

In luna dec a anului 2008 am avut un castig de 750 lei net,iar incepand cu ian 2010 sunt in concediu fara plata pe o durata de 3 luni.In aceste conditii pot beneficia de scutirea de la plata taxei de timbru din cadrul unui proces de partaj pe care il am pe rol,iar termenul de judecata este de 26 ian.
Ce acte trebuiesc depuse mai exact ? Trebuie depusa vreo adeverinta de la ITM ? Sau doar instiintarea pe care am primit-o de la angajator... ?
Cu stima, Cezar
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:35, 6 Ianuarie 2010
Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute de lege persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul.
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutita de taxa de timbru.
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar mihaelaciocarlan mihaelaciocarlan buna seara. va rog frumos care sant conditiile pt acordarea ajutorului public judiciar ,tinand cont ca eu si familia nu avem venituru deoarece fabrica s-a ... (vezi toată discuția)
Scurtire taxa de timbru partaj white55511 white55511 La ce venit se face scutire de taxa de timbru pt introducerea actiunii de partaj?ca venit se iau in calcul si pensia alimentara pt copii,respectiv alocatia lor? (vezi toată discuția)
Bună seara! un adult, în vârstă de 29 de ani, care nu lucrează, ... Claudia Ioana Claudia Ioana Bună seara! Un adult, în vârstă de 29 de ani, care nu lucrează, nu are nici un venit, poate beneficia de ajutor public judiciar? (vezi toată discuția)