avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza abuziva in actul aditional de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza abuziva in actul aditional de munca?

Buna ziua,

Cu ceva timp in urma, am fost pus sa semnez un act aditional, practic de neconcurenta, in care este prezenta urmatorul articol:

"Salariatul își dă acordul ca Angajatorul persoană juridică să denunțe prezentul act adițional cu clauză de neconcurentă, în mod unilateral, fără termen de preaviz, în orice moment, până la data încetării contractului individual de muncă încheiat de către Salariat cu Angajatorul. Denunțarea se va face prin comunicarea către Salariat a unei notificări, fără a fi necesară nici o altă formalitate."

Dupa ce am mai cautat un pic, am gasit articolul 38 din Codul Muncii, care zice ceva de genul: "Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate."
Asta, in conditiile in care s-a semnat numai in 2 exemplare, si din cate imi dau seama, nu e inregistrata nici la ITM.

Sa inteleg atunci ca practic e ca si cum nici nu ar exista?
Dar daca eu nu semnez ca renunt, si actul e totusi valid, sunt ei obligati sa-mi plateasca suma oferita ca si compensatie pt. ca am fost obligat sa renunt la anumite optiuni?

Multumesc frumos in prealabil!
Cel mai recent răspuns: amnine , utilizator 16:08, 15 Octombrie 2014
1. Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestora.
Acestea se transmit in format electronic, n registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

2. Clauza respectiva nu se refera la un drept al dvs , ci la modul de denuntare a clauzei respective.
Multumesc frumos pentru rapsunsul promt. Totusi, chiar si cand se face in format electronic, nu ar trebui sa apara in "aplicatia ITM" (imi pare rau, nu-i stiu numele, doar ca este o aplicatie, la care au access anumite persoane cu cont platit)?
1. In baza de date REVISAL , apare functia dvs mentionata in c.i.m.

2. Nu este accesibila publicului , nici pe baza de plata.
Considerati cumva ca sunteti in vreun fel nedreptatit?

Indemnizatia de neconcurenta ati putea sa o primiti numai dupa incetarea contractului iar in schimbul ei va asumati obligatia de a nu face concurenta fostului dumneavoastra angajator.

Presupunand ca angajatorul denunta aditionalul inainte de incetarea contractului, dvs nu veti mai primi indemnizatia dar nici nu veti fi obligat sa nu faceti concurenta angajatorului.

Ati fi practic in aceeasi situatie ca inainte de semnarea aditionalului, aditional pe care ati avut posibilitatea sa nu il semnati (cel putin in teorie) numai ca nu ati realizat acest lucru la momentul respectiv.
Vroiam sa stiu daca au dreptul sa-l denunte unilateral, inaintea incetarii contractului de munca. In momentul de fata nu prea am intentia sa ma duc la "concurenta", dar daca tot m-au pus sa semnez hartia asta, sa plateasca pretul corect, in concordanta cu legile in vigoare.

Alte discuții în legătură

Exceptia de neexecutare adela1978 adela1978 Am un act aditional cu clauza de neconcurenta; dupa incetarea CIM nu am lucrat in domenii concurente, le-am cerut executarea actului aditional, nu au executat ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta cristina69 cristina69 Buna dimineata . Va rog sa imi spuneti daca intr-un act aditional cu clauza de neconcurenta incheiat la un CIM-ul unui angajat este legala urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Compensatii concediere prin clauza neconcurenta Iulian71 Iulian71 Buna ziua Sunt dir gen al biroului local al unei companii straine. Managementul de grup doreste sa renunte la mine si singura posibilitate de a obtine niste ... (vezi toată discuția)