avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire copil minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire copil minor

Buna ziua!
Sotul meu, de care eu sunt divortata, a decedat in urma cu doua saptamani. Avem o fetita de 10 ani care este mostenitoare. El nu a avut nici un bun pe numele propriu, dar are datorii de zeci de mii de lei. Soacra mea imi spune ca daca doresc sa beneficieze fetita de pensie privata de urmas, trebuie sa se dezbata succesiunea. Intrebarea mea este...nu cumva fetita va prelua datoriile pe care le are el? Cum este mai corect , sa nu se deschida succesiunea sau sa renunte la succesiune pentru ca oricum nu are ce sa mosteneasca?
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 19:21, 15 Octombrie 2014
Daca datoriile sunt mai mari decat activul, ar fi bine ca fetita (prin dvs. reprezentant legal) sa refuze mostenirea.
Asta nu inseamna ca nu se va dezbate mostenirea sau ca nu se va deschide (ea este deja deschisa prin moasrtea fostului sot), ci doar ca fiica dvs. nu va mosteni nimic.
In acest caz, mostenirea poate reveni altro categorii de mostenitori (parinti, frati) sau va fi declarata vacanta si va ramane statului.

Din citirea conditiilor pentru pensie de urmas, rezulta ca vor beneifica de pensie copilul (indiferent ca a acceptat mostenirea sau nu, sau chiar indiferent daca s-a dezbatut mostenirea sau nu), dar poate va mai raspunde cineva cu mai multa experineta.
Nu are legatura calitatea de mostenitor cu dreptul copilului de a beneficia de pensie de urmas.

Nu acceptati mostenirea daca exista doar pasiv. Dvs veti reprezenta legal copilul.
Fetita poate beneficia de pensie de urmas si fara dezbaterea succesiunii; daca nu are niciun bun de pe urma defunctului sau tata, este mai bine sa nu accepte mostenirea tatalui!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titular credit decedat, lipsa asigurare de viata. am nevoie de ajutorul dvs silviump3 silviump3 Buna ziua. Apelez la bunavointa Dvs, pentru a ma lamuri, in urmatoarea speta: un foarte bun prieten a decedat lasand in urma lui o sotie si un minor. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire? serbanmaria serbanmaria Buna!Ma numesc Maria si as dori si eu cateva informatii. Sunt casatorita de 5 ani. Sotul meu are tatal decedat de 20 de ani. Casa in care locuim este pe numele ... (vezi toată discuția)
Succesiune GABYBABY GABYBABY Buna Seara! fiti amabil stie cineva: dupa X DECEDAT (cu sotie predecedata) vin 2 fete G. si M.(decedata inaintea lui X).....sotul lui M. VINE LA SUCCESIUNEA ... (vezi toată discuția)