avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... FUNCTIONAR PUBLIC- RECLAMATIE ADMINISTRATIVA IMPOTRIVA ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

FUNCTIONAR PUBLIC- RECLAMATIE ADMINISTRATIVA IMPOTRIVA SEFULUI

Care este articolul din lege ce permite ca un functionar public sa-si reclame administrativ seful pentru abuz in serviciu ce poate fi probat dar sa nu sufere din partea acestuia sicane ulterioare .
Multumiri
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:33, 30 Iunie 2009
bukinst a scris:

Care este articolul din lege ce permite ca un functionar public sa-si reclame administrativ seful pentru abuz in serviciu ce poate fi probat dar sa nu sufere din partea acestuia sicane ulterioare .
Multumiri

Neprimind raspuns consider ca este inportun sa ne reclamam sefii, sau poate, chiar, ilegal ?
bukinst a scris:

Neprimind raspuns consider ca este inportun sa ne reclamam sefii, sau poate, chiar, ilegal ?

=D> Complet inoportun!

Va sugerez sa cititi Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii, publicata in M.O. nr. 1.214/17.12.2004. De la publicare pana in prezent nu a fost modificata.
Ma intreb daca dispozitiile acestei legi au fost folosite de vreun functionar public.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
valabil si la functionarii publici cu statut special?
Da, dispozitiile Legii nr. 571/2004 se aplica si in cazul functionarilor publici cu statut special.

Art. 1 Prezenta lege reglementeaza unele masuri privind protectia persoanelor care au reclamat ori au sesizat incalcari ale legii in cadrul autoritatilor publice, institutiilor publice si al altor unitati, savarsite de catre persoane cu functii de conducere sau de executie din autoritatile, institutiile publice si din celelalte unitati bugetare prevazute la art. 2.
Art. 2
(1) Dispozitiile prezentei legi se aplica autoritatilor si institutiilor publice din cadrul administratiei publice centrale, administratiei publice locale, aparatului Parlamentului, aparatului de lucru al Administratiei Prezidentiale, aparatului de lucru al Guvernului, autoritatilor administrative autonome, institutiilor publice de cultura, educatie, sanatate si asistenta sociala, companiilor nationale, regiilor autonome de interes national si local, precum si societatilor nationale cu capital de stat.
(2) Prezenta lege se aplica si persoanelor numite in consilii stiintifice si consultative, comisii de specialitate si in alte organe colegiale organizate in structura ori pe langa autoritatile sau institutiile publice.

Art. 3 In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) avertizare in interes public inseamna sesizarea facuta cu buna-credinta cu privire la orice fapta care presupune o incalcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrari, eficientei, eficacitatii, economicitatii si transparentei;
b) avertizor inseamna persoana care face o sesizare potrivit lit. a) si care este incadrata in una dintre autoritatile publice, institutiile publice sau in celelalte unitati prevazute la art. 2.


Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii- protectia angajatului dany c. dany c. buna-ziua am inteles ca exista o lege care prevede protectia angajatului care a facut o plangere impotriva unui superior ierharhic si care prevede ca acel ... (vezi toată discuția)
aplicarea în timp a legii 571/2004 abrogata prin legea 361/2022 in situatia unui functionar public sanctionat ca urmare a unor acte de sesizare archibaldo archibaldo Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public , prevede la Art. 37. abrogarea dispozițiilor Legii nr. 571/2004 privind \"protecția ... (vezi toată discuția)
Contencios administrativ , aplicarea legii nr. 361/2022 privind protecția avertizărilor ... archibaldo archibaldo Aplicarea Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizărilor în interes public. https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2022/pr219_22.pdf Subsemnatul in ... (vezi toată discuția)