avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... DEPUNEREA DOSARULUI DE PENSIE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

DEPUNEREA DOSARULUI DE PENSIE

In practica unei institutii s-a incetatenit metoda ca la implinirea varstei de pensionare, sa se solicite angajatului in mod imperativ ca in 30 de zile sa aduca toate actele cerute si aceasta *institutia( sa depuna dosarul la casa de pensii. In legislatie se prevede termenul de 90 de zile in care salariatul isi va depune dosarul la Casa de Pensii.
Care este procedura legala in domeniu in acest moment>
1. 30 de zile sau 90 de zile
2. Salariatul sau angajatorul depune dosarul la Casa de Pensii
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:40, 27 Mai 2009
1.In Codul muncii se spune:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii. Deci pensionarea o solicita el.
2. Asta inseamna ca nu dvs. va ocupati de dosarul de pensie al salariatului ci el personal. Dvs. il concediati si atunci el este nevoit sa depuna dosarul (altfel ramane fara venit).
3. Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
4. Daca vreti, puteti sa-l "ajutati" un pic, sa-i faceti si dosarul ca sa plece mai repede.
5. Intrati pe www.pensiiprahova.ro si aveti sa va lamuriti in multe privinte legate de pensii.

Multumesc tudorvaleriu. Inca o intrebare
Dar daca il concediez inainte de 90 zile el poate face contestatie cu castig de cauza in instanta. Adica daca-l concediez dupa 30 zile e ok.
Mai precizez ca subiectul meu este functionar public
1. Daca face dovada ca a solicitat pensionarea nu il mai puteti concedia cu art.61 lit.e), se aplica alt articol din Codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
2. Il puteti concedia pentru alte motive sau ii incetati CIM la cererea sa.
3. Nu cunosc daca, fiind functionar public, ii sunt aplicabile si alte legi (poate alt consultant va va spune). Va mai redau din Codul muncii:
Art. 1. - (1) Prezentul cod reglementeaza totalitatea raporturilor individuale si colective de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii.
(2) Prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.
Art. 295. - (1) Dispozitiile prezentului cod se intregesc cu celelalte dispozitii cuprinse in legislatia muncii si, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca prevazute de prezentul cod, cu dispozitiile legislatiei civile.
(2) Prevederile prezentului cod se aplica cu titlu de drept comun si acelor raporturi juridice de munca neintemeiate pe un contract individual de munca, in masura in care reglementarile speciale nu sunt complete si aplicarea lor nu este incompatibila cu specificul raporturilor de munca respective.

bukinst a scris:

In practica unei institutii s-a incetatenit metoda ca la implinirea varstei de pensionare, sa se solicite angajatului in mod imperativ ca in 30 de zile sa aduca toate actele cerute si aceasta *institutia( sa depuna dosarul la casa de pensii. In legislatie se prevede termenul de 90 de zile in care salariatul isi va depune dosarul la Casa de Pensii.
Care este procedura legala in domeniu in acest moment>
1. 30 de zile sau 90 de zile


Fiind vorba despre un functionar public, nu putem vorbi despre "practica unei institutii", intrucat art. 98 din Legea nr. 188/1999 prevede, in mod imperativ, ca raportul de serviciu al functionarului public inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Constatarea cazului de incetare de drept a raportului de serviciu se face, in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire in functia publica.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract munca titirca titirca Va supun atentiei o speta privitoare la functionarii publici: La inceputul lunii martie am emis o dispozitie prin care ii inceta unui angajat al institutiei ... (vezi toată discuția)
Pensionarea functionarului public Ileana Deusan Ileana Deusan Buna ziua! Ma numesc Ileana Deusan,inca functionar public la Casa de Asigurari de Sanatate.Sint nascuta in 12.06.1950,virsta standard de pensionare 58 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Pensionare pentru limita de varsta - functionar public iepurasul iepurasul Am indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta,am depus dosarul de pensionare,pot sa lucrez in continuare pana la primirea deciziei de ... (vezi toată discuția)