avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract munca

Va supun atentiei o speta privitoare la functionarii publici:
La inceputul lunii martie am emis o dispozitie prin care ii inceta unui angajat al institutiei publice in care lucrez contractul de munca.
Acest salariat indeplinise in ianuarie conditiile de varsta si stagiul minim decotizare si inca nu facuse nici un demers in vederea pensionarii(cererea de pensionare a facut-o a doua zi dupa ce a auzit ca vreau sa-i inmanez decizia).
In fata instantei de fond am invocat art.98 alin.1 lit.d din L 188/1999,art.18.1 si 18.2 din L.338/2002,anexa 9 din Ordinul 340/2001.
Am castigat la instanta de fond iar la recurs fostul angajat a invocat art.167 alin.2 din L.19/2000,instanta desfiintand hotararea primei instante si obligandu-ma sa platesc cheltuieli de judecata pt.faptul ca "nu am asteptat 90 de zile pt.ca angajatul meu sa-si depune cererea de pensionare".
Ce credeti cu privire la speta asta si ce mai pot face in continuare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 6 Noiembrie 2008
Nu sunt jurist dar, invatat de cineva sau nu, salariatul v-a "tras in piept". Coroborand art.167(2) din Legea 19/2000 cu art.56, lit.d) din Codul muncii, cred ca instanta a procedat legal.
Nu inteleg de ce l-ati mai dat in judecata daca el a inceput demersurile pentru pensionare!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu eu l-am dat in judecata,ci el pe mine.
Eu doar am invocat faptul ca,dupa indeplinirea conditiilor de varsta si stagiu,legea spune ca pot sa-l pastrez" cu acordul" meu,iar eu n-am mai vrut sa-i dau acordul.
Care instanta credeti ca a procedat corect?
Nu, nu puteti sa-i incetati CIM la data indeplinirii conditiilor de varsta si stagiu pentru pensionare. Codul muncii spune astfel:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
Dupa ce intrati in posesia deciziei de aprobare a pensionarii ii incetati CIM conform art.56d din Codul muncii.
Dvs., cred ca va referiti la faptul ca un pensionar de limita de varsta poate lucra in continuare, cu CIM, daca angajatorul este de acord.
Oare de cand se aplica prevederile Codului muncii la functionarii publici? :hm:
Mai pot face ceva in aceasta situatie?
Chiar nu mi se pare corecta solutia data in recurs.

Alte discuții în legătură

Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in cazul pensiei anticipate partiale Elena Rosca Elena Rosca ce temei legal are incetarea contractului de munca urmare pensionarii anticipate partial (vezi toată discuția)