Va supun atentiei o speta privitoare la functionarii publici:
La inceputul lunii martie am emis o dispozitie prin care ii inceta unui angajat al institutiei publice in care lucrez contractul de munca.
Acest salariat indeplinise in ianuarie conditiile de varsta si stagiul minim decotizare si inca nu facuse nici un demers in vederea pensionarii(cererea de pensionare a facut-o a doua zi dupa ce a auzit ca vreau sa-i inmanez decizia).
In fata instantei de fond am invocat art.98 alin.1 lit.d din L 188/1999,art.18.1 si 18.2 din L.338/2002,anexa 9 din Ordinul 340/2001.
Am castigat la instanta de fond iar la recurs fostul angajat a invocat art.167 alin.2 din L.19/2000,instanta desfiintand hotararea primei instante si obligandu-ma sa platesc cheltuieli de judecata pt.faptul ca "nu am asteptat 90 de zile pt.ca angajatul meu sa-si depune cererea de pensionare".
Ce credeti cu privire la speta asta si ce mai pot face in continuare?
@elis:
Din Codul muncii:
Art. 1. - (1) Prezentul cod reglementeaza totalitatea raporturilor individuale si colective de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii. (2) Prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.
Exista legi speciale si la pensionarea functionarilor publici la care se refera "titirca"?
@tudorvaleriu
Functionarii publici nu au raporturi de munca, ci raporturi de serviciu. :)
Raportul de serviciu inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala ori invaliditate a functionarului public, potrivit legii.
Codul muncii
ONELIN
Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii?
Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)