avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil


Buna seara!
Lucrez la o companie de stat, aflata in insolventa voluntara, preluata de o firma de avocatura si scoasa la vanzare. Suntem trecuti la masa credala cu o anumita suma aferenta fiecarui salariat, in cazul in care compania se inchide si se valorifica la fier vechi.
Sotia a nascut la inceputul lunii octombrie si as vrea sa intru in concediu pentru cresterea copilului. Am facut cerere de intrare in concediu de crestere copil si nu am primit aprobare la aceasta cerere, motivand ca trebuie intrebata firma de avocatura. Mentionez ca nu am primit drepturile banesti din luna iulie, desi am fost zi de zi la serviciu, motivand ca nu sunt bani. Din surse se vorbeste ca compania sau firma de avocatura nu ar fi platit cas-ul si acesta ar fi motivul pentru care cererea mea nu este aprobata. Mentionez ca am lucrate 12 luni anterioare datei nasterii copilului (cum prevede legea) si o vechime totala in munca de 25 ani in aceasta companie.
Intrebare:Pot beneficia de concediu pentru crestere copil in conditiile prezentate mai sus? Daca nu ce ar trebui sa fac?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:29, 17 Octombrie 2014
Da, puteti beneficia.
Trebuie sa insistati sa vi se aporbe cererea, pentru ca (1) angajatorul nu are dreptul sa se opuna cererii de suspendare pentru cresere copil, si (2) plata sau neplata cas nu are nici o legatura cu acest drept al dvs. , si nici cu intrarea in crestere cpil in general - pentru aceasta conteaza realizarea de venituri. Si daca nu au platit taxe si contributii, asta e problema lor cu statul, nu a lor cu dvs. si nici a statului cu dvs.

Succes.
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. art.25 din OUG 111/2010:
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
....

art.26 din OUG 111/2010:
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
....

Prin urmare, daca nu i se aproba cererea de CCC puteti sesiza ITM-ul /Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru concediu paternal ioana023 ioana023 Daca as avea 11 luni contribuite din cele 12 luni pot beneficia de concediu paternal ? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Din luna martie m-am angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, iar in luna septembrie am nascut. Am fost in concediu de ... (vezi toată discuția)
Perioada concediu crestere copil alinadeak alinadeak Angajatorul are dreptul din cei doi ani pe care i-am solicitat pt crestere copil sa imi acorde numai unul? (vezi toată discuția)