avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Obligativitate inscriere in scopuri de TVA si ROI
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Obligativitate inscriere in scopuri de TVA si ROI

Buna ziua,
Va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un sfat de speclialitate la speta de mai jos.
Sunt unic actionar intr-o societatea comerciala ce produce programe de calculator ce ulterior sunt vandute pe internet. Codul CAEN al firmei este"Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client) 6201". Software-ul este realizat 100% pe teritoriul Romaniei.
Facturile sunt emise preponderent catre entitati din Uniunea Europeana, beneficiarii fiind uneori platitori de TVA, alteori nu. De asemenea, firma mai emite facturi si catre tari din afara spatiunui european (ex. Chile, Brazilia, Turcia).
Luand in considerare faptul ca totalul veniturilor intr-un an nu depaseste 12.000 - 15.000 EUR, am declarat firma neplatitoare de TVA si nu am considerat necesar sa ma inscriu in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI).
Tinand cont de cele prezentate, intrebarile mele sunt:
1. Avand in vedere expunerea de mai sus, este obligatoriu sa ma declar platitor de TVA?
2. Este obligatoriu sa ma inscriu in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI)?
3. Pot sa ma inscriu in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) fara sa fiu platitor de TVA?
Apreciez intr-un mod deosebit indrumarile Dumneavastra.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 09:16, 20 Octombrie 2014
Da trebuie sa va inregistrati in ROI inainte de prima operatiune iar pentru prestari servicii in UE trebuie sa va inregistrati platitor TVA pentru operatiuni intracomunitare conform art 153 indice 1 litera b

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;



Va inscrieti in ROI pe codul de TVA primit pentru operatiuni intracomunitare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare aby72 aby72 Sunt interesata de aceste achizitii intracomunitare..ma poate ajuta cineva?de curand am deschis firma,(mentionez ca nu este platitoare de TVA) si doresc sa ... (vezi toată discuția)
Reg op. intracomunitari Mariralu Mariralu Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ? Multumesc anticipat pentru ajutor. (vezi toată discuția)