(rog adimin-ul sa nu stearga - multumesc ! )
Pana nu de mult, custodia comuna era o notiune juridica de care auzeam mai mult in filme – parea solutia cea mai potrivita in cazul unui divort amiabil. In urma cu un an, insa, mai exact de la 1 octombrie 2011, custodia comuna a fost reglementata si la noi, in noul Cod Civil, prin articolele 397-404. Astfel, a fost introdusa o institutie noua, preluata din Codul Civil al Quebec-ului, numita autoritate parinteasca, care, in cazul divortului a doi parinti, va fi exercitata in comun si de catre mama, si de catre tata.
99% din taticii romani obligati la plata pensiei de intretinere pentru minorul aflat in custodia mamei percep aceasta suma ca pe niste bani pe care ei si-i "rup" ca sa-i dea mamei. Acest tip de tatic pune problema, izvorata din ego, "las-o sa se chinuie daca a vrut singura, sa arate ca e in stare sa creasca un copil fara mine!"… si acestui tip de tatic sa i se dea puterea de a i se opune mamei la orice decizie legata de cresterea si educatia copilului doar pt ca poate?!
Restul de 1% reprezinta o exceptie pe care, eu personal, nu am intalnit-o.
Niste parinti separati care sa puna 100% interesele copilului deasupra oricarei relatii intre ei, este un vis frumos!
Custodia comuna e un CALVAR LEGAL intretinut care nu are cum sa serveasca copilului, in Romania de azi.
ADOPTAM DE PE LA ALTII fel de fel de legi si aspecte fara sa comparam mentalitatile, conditiile si mediul in care se aplica.
Din pacate, in Romania acest capat de cerere din NCC nu functioneaza datorita mentalitatii noastre si a atitudinii de razbunare a parintelui care nu locuieste cu minorul. In acest fel, acest parinte, se foloseste de aceasta autoritate in mod abuziv, razbunandu-se pe parintele la care este incredintat copilul spre crestere si educare (respectiv locuieste la domiciliul acestuia - dupa NCC).
In mod direct, are de suferit copilul, care nu se poate fi inscris la o gradinita/scoala, nu poate urma un anumit program sau tratament, nu poate circula liber in afara tarii, pentru simplul motiv ca celalalt parinte (cu care nu locuieste minorul), nu este de acord cu ce intreprinde parintele la al carui domiciliu creste minorul.
Noul Cod Civil tot prevede "respectarea interesului superior al copilului", insa practica si aceasta exercitare in comun a autoritatii parintesti, dovedesc exact contrariul: incalcarea drepturilor copilului si nerespectarea interesului lui, ci mai degraba al unor parinti abuzivi.
Custodia comuna nu trebuie sa fie OBLIGATORIE, ci OPTIONALA! Atunci cand ambii parinti sunt de acord cu acest tip de custodie, pentru ca e clar ca atunci amandoi sunt interesati de binele copilului.
Haideti sa spunem STOP parintilor abuzivi care nu contribuie la cresterea copilului si nu sunt interesati de soarta lor, insa folosesc copilul ca arma de santaj emotional.
SEMNATI PETITIA IN SPERANTA CA VOM REUSI SA SCHIMBAM ACEASTA LEGE!
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...