avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rog lămurire custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rog lămurire custodie comuna

Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat spre creștere și educare. Mentionez ca a început deja cu fel de fel de pretenții,imi cere socoteală, are tupeul sa ii fac eu copie legalizată dupa certificatul copilului,fara să imi spună pentru ce ii trebuie,............as vrea sa stiu exact ce se schimba si ce nu in caz de,.........momentan suntem in proces.
In caz de ce?
Custodia comună presupune exercitarea autorității părintești în comun. Art. 397 Cod civl.
Custodia comuna presupune ca ambii parinti sa se ocupe in aceeasi masura de cresterea si educatia copilului lor, chiar daca printr-o hotarare a fost incredintat unuia dintre ei. Puteti sa apelati la mediere pentru a va clarifica atributiile, printr-un plan parental care sa contina ca si clauze , interesul superior al copilului.
Art. 396 NCC

Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori

(1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.


Art. 397 NCC

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi

După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Prin "custodia comuna", se va stabili resedinta minorului la unul din parinti, cel mai probabil la dvs., mama, iar celalalt parinte se va implica in mod activ in cresterea, educarea si pregatirea profesionala a copilului sau. In cazul in care nu ati stabilit un program de vizitare, foarte probabil ca tatal sa solicite acest lucru in instanta.
Cel mai indicat ar fi sa stabiliti programul de comun acord, pentru a nu exista neplaceri ulterioare.
In principiu, solicitand custodia comuna, tatal probabil ca se va implica mult mai mult in relatia cu copilul sau. Pe de alta parte, in cazul in care dvs. doriti sa mergeti cu minorul in vizita sau in excursii in afara tarii, tatal va trebui sa-si dea acceptul in acest sens.
Cu alte cuvinte, va trebui ca dvs., parintii sa lasati deoparte neintelegerile care v-au dus la divort si sa incercati sa va implicati in viata copilului, tinand cont de interesul superior al acestuia, nu al dvs.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
in caz de i se aproba,acu am inteles ca este prevazuta la divort automat custodia comuna,cand am divortat noi,nu era,si s-a desfacut casatoria din culpa lui.

Are dreptul să ii facă ceva copilului,fara acordul sau stirea mea? s-au intamplat unele lucruri,pe care a incercat sa le faca cand nu avea custodie,aruncandu-mi in fata ca are CALITATE DE TATA! ma refer la dus la spital fara voia copilului,luat sange,sau alte treburi
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de custodie manyyy manyyy Buna ziua! Sunt divortat iar mama fetitei mele a primit custodia copilului. Din anumite aspecte nu am fost prezent la divort, deci nu am un program de vizita. ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului BiancaNaiman BiancaNaiman Buna ziua.As dori sa stiu in caz de divort cui va ramane copilul? Suntem casatoriti de un an si 2 luni.Avem un copil de 5 luni. Mentionez ca nu avem casa stam ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna zallyna zallyna 1) Ce inseamna custodie comuna in acceptiunea noului Cod Civil? 2) Dupa stabilirea custodiei comune, mai este necesar acceptul celuilalt parinte pentru ... (vezi toată discuția)