avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului

Buna ziua.As dori sa stiu in caz de divort cui va ramane copilul? Suntem casatoriti de un an si 2 luni.Avem un copil de 5 luni. Mentionez ca nu avem casa stam la parintii lui.Eu am servici, sunt educatoare,iar el lucreaza in strainatate. As dori sa stiu cui ii va fi incredintat copilul, tinand cont de faptul ca-l alaptez. Din ce am citit pe forum am vazut ca sunt foarte importante conditiile pe care le putem oferi copilului.Mama lui are terenuri si casa:(;credeti ca daca le-ar pune pe numele lui ar avea un avantaj mare? Astept raspuns.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:38, 17 Octombrie 2014
Custodia copilului si domiciliul copilului sunt lucruri diferite. Custodia va fi comuna, adica amandoi parintii se vor implica in cresterea copilului , se vor lua hotarari in comun. In schimb , domiciliul , adica parintele cu care va locui copilul va fi hotarat de instanta. Dva. va trebui sa va mutati din casa socrilor , chiar si cu chirie , nu conteaza acest lucru. Trebuie doar sa existe conditii decente de trai iar dvs. sa demonstrati ca sunteti capabila , disponibila sa va ocupati de cresterea copilului.
Buna dimineata,

1. Cu privire la custodia minorului, aceasta se poate stabili de comun acord cu sotul dvs. Tinand cont de faptul ca este minor in varsta de 5 luni iar tatal nu se afla in tara, este foarte probabil ca acesta sa fie de acord sa va revina.

2. Conditia materiala a tatalui, ca si considerent important in stabilirea custodiei, in situatia descrisa de dvs., nu ar trebui sa prezinte importanta majora.

Recomandat este sa consultati un avocat specializat pe dreptul familiei.
Art. 397 NCC

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi

După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Avand in vedere faptul ca dvs. sunteti mama,ca aveti un copil in varsta de 5 luni si ca tatal lucreaza in strainatate, este perfect normal ca resedinta minorului sa fie la dvs.
Solicitati o pensie de intretinere a acestuia, in conformitate cu salariul tatalui. Ar trebui stabilit si un program de vizitare al copilului, de comun acord.
Cu privire la domiciliul minorului , aspectul material are o importanta scazuta fata de posibilitatile de crestere si educare, asadar avand in vedere , varsta copilului,profesia DVs, intentia clara de a va ocupa de copil nu cred ca aveti de ce sa va temeti.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Dv. stati cu copilul, aveti venit, v-ar mai trebui o locuinta, asa incat sanse foarte mari sa ramana copilul la domiciliul dv.
Totusi, care ar fi motivele de divort, la astea ar trebui sa reflectati bine, caci poate e cam devreme dupa nastere sa luati aceasta decizie.
Ar ajuta mult sa discutati cu un avocat despre ce inseamna un divort si, mai ales, ce inseamna relatii post divort cand e implicat iun copil. Sa va faceti un plan de abpordare ca sa nu ramaneti cu traume dv., dar mai ales copilul.
POate un psiholog ar ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)