Lucrez (inca) la o fabrica de confectii din Braila,in urma cu 2 zile am intrat in perioada de preaviz urmand a fi concediat prin desfiintarea postului conf. art.67 CM
La expirarea termenului de preaviz se va inceta contractul individual de munca cu dispozitiile art.65(1) si 75(1) din legea 53/2003 CM.
De aproape 3 ani aceasta firma intarzie cu plata salariilor,cu toate ca de munca a fost,ne-au facut conturi la 3 banci apoi au facut plata salariilor in transe(99 ron,65 ron,170 ron.etc)
,,Firma,, a avut cam 1200 angajati,acum cam 600,multi si-au dat demisia si le -au amanat plata salariilor
Noi inca mai avem bani de luat de pe luna august
Acum se fac disponibilizari,cate 28...29
Avem salarii restante,salariu compensator si garantie de gestiune si in felul in care fac ei platile va trebui sa facem multe drumuri pe la usile lor pt. a ne recupera drepturile
EXISTA CEVA CARE SA-I OBLIGE SA NE FACA PLATA DE DREPT,FARA A MAI ,,PLANGE,, PE LA USILE LOR?
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Neplata salariului
tgrut
Bună dimineața,
Am rugămintea sa-mi dați un sfat privind neplata salariului + a concediului medical.
Am lucrat jumătate din luna martie și jumătate am ... (vezi toată discuția)