avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua. Ma puteti ajuta si pe mine. Acum cateva zile tatal meu a avut un accident la locul de munca. Lucreaza la o spalatorie/vopsitorie, in timp ce pregatea o solutie pentru decolorat haine si nu stiu cum s-a intamplat dar i-a explodat hipermangan in fata. A fost dus la urgenta l-au bandajat la ochi. Cu unul nici nu vede, cel putin deocamdata. Nu stim cum sa procedam. Firma la care lucreaza nu ne-a contactat. Ce facem? Sa ii contactam noi?? Plateste firma spitalizarea sau daca o sa ajungem la operatii platesc ei???

[Editat: renuntati la prescurtarile tip messenger. Multumesc]
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:41, 19 Octombrie 2014
Pentru inceput verifica daca accidentul a fost comunicat la ITM (este obligatia angajatorului) Din pacate, teoretic, salariatii "beneficiaza" de spitalizare si interventii chirurgicale "gratuit". Deci nu se vor emite facturi de catre unitatea sanitara pentru aceste servicii.
Ar trebui contactata firma pentru a va ajuta pentru eventualele atentii date la doctori.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Dianex Serv SRL, Contabil
Daca evenimentul nu a fost comunicat de catre firma la ITM, formulati dvs. o sesizare, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, la ITM.
Pentru a beneficia de prevederile Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP, evenimentul produs trebuie cercetat ca accident de munca (AM), de catre o comisie numita prin decizia scrisa a angajatorului/ dispozitie data de catre ITM, in urma sesizarii dvs., dupa caz.
Sa aveti grija, sa aveti copii dupa consemnarea la urgente a cazului tatalui dvs., dupa concediile medicale primite (acestea trebuie sa aiba cod de AM), dupa fisele medicale de urmarire in spital, dupa tratament, etc.
Va trebui sa asteptati incheierea cercetarii evenimentului produs. Sa solicitati firmei un exemplar din procesul verbal (PV) de cercetare AM si din formularul FIAM pentru inregistrare AM de catre firma.
Aceste documente, mentionate mai sus vor fi utile pentru cazul in care angajatorul/ casa de pensii nu plateste integral concediul medical, spitalizarea, tratamentul medical, tratamentul de recuperare, etc. si veti ajunge, sa deschideti o actiune in instanta.
In contractul colectiv de munca, incheiat la nivel de firma exista prevederi speciale privind ajutoarele care se pot acorda lucratorilor care au suferit un AM sau o boala profesionala (BP).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii- accident la locul de munca alex-aldea07 alex-aldea07 Fratele meu a avut un accident la locul de munca, el fiind sofer profesionist la o firma romaneasca.Accidentul s-a intamplat in italia acum 4 luni. Nu a primit ... (vezi toată discuția)
Accident munca ContSters496631 ContSters496631 Am avut un accident de munca ,m-am taiat la un feliator de mezeluri(nu foarte tare) dar am fost la urgenta am facut si injectie pt ca aveam temperatura si sa ... (vezi toată discuția)
Accident munca Tonny100611 Tonny100611 Astazi am avut nefericitul eveniment de a-mi rupe un tendon de la un deget in timpul muncii...lucrerez intr-un depozit..Care sunt optinile mele?Voi avea nevoie ... (vezi toată discuția)