Am asteptat cu nerabadare pronuntarea CJUE in aceasta cauza, mai ales datorita interpretarii date in speta de Avocatul General. Hotararea Curtii lasa deschisa problema cea mai importanta, adica legalitatea taxei in sine.
Sunt curios sa aflu parerile unor colegi despre interpretarea acestei hotarari, asta deoarece am tot citit prin presa, in special unele titluri de genul - Timbru de mediu declarat ilegal, sau interviuri date de unii avocati care spun ca de acum incolo se castiga toate dosarele cu obiect timbru de mediu , in baza acestei hotarari.
Cum este pana la urma? Am inteles eu gresit ? Sau sunt unii care vorbesc degeaba?
NU. N-ati inteles gresit. Desi avocatul general a facut o discutie si asupra art.4 in concluziile sale, chiar si acesta a constatat ca aspectul compatibilitatii cu dreptul Uniunii a timbrului de mediu nu face parte din intrebarea preliminara, astfel ca era previzibil sa nu fie analizat de Curte acest aspect.
Asadar, trebuie sa asteptam ca in ce priveste timbrul de mediu, sa se pronunte, probabil, ICCJ in completul HP, pe 20.10.2014, in cauzele 7, 8 si 9/1/2014
PS Cei care scriu ca timbrul de mediu a fost declarat ilegal de CJUE ... Cum era vorba aia? Vrabia malai viseaza! Nu ca timbrul ar fi legal. Desigur ca nu este! Insa daca nu exista intrebare preliminara, nu exista nici raspuns. Prietenii stiu de ce!
sunt anumite situri si anumiti avocati (nu dau nume) care scriu sau dau interviuri in care induc in eroare lumea ca de acum incolo timbrul de mediu se va castiga in instanta. Bineinteles ei insistau cu aceste lucruri si inainte de pronuntarea CJUE, in conditiile in care in proportie de 90 % din aceste cauze se pierdeau.
Asa-i! Insa nu prea avem ce face. Prostii au gasit o nisa evolutiva si, dupa cum se poate vedea foarte lesne, prospera pe cheltuiala fraierilor.
Cu riscul de a ma repeta trebuie sa scriu ca timbrul de mediu (la fel ca toate actele anterioare cu acelasi scop este instituit printr-o norma atat de absurd-incomensurabil-ridicola incat cei care au emis gogomania ridicola n-ar trebui criticati rational (ce, naiba, sa critici la o asa zisa norma care lipseste o hotararea judecatoreasca de efectele firesti si zice ca trebui sa stai 5 ani ca sa incasezi banii pe care hotararea judecatoreasca dispune sa-i incasezi imediat?) ci doar batuti parinteste la fund (niciodata nu am batut un copil, dar neghiobii irecuperabili ar trebui atentionati cumva) si pusi la colt.