avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Despre somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Despre somaj

Am o mica nelamurire in legatura cu somajul si nu reusesc sa gasesc raspunsul de aceea am ales sa intreb. As vrea sa stiu cum pot sa intru in somaj, fara sa-mi dau demisia, adica firma unde lucrez are posibilitatea sa faca asta chiar daca nu se fac restructurari? Intreb deoarece am inceput facultatea si orele de la scoala se suprapun cu cele de munca. Pana acum m-am mai invoit o zi-doua, am mai plecat cu o ora mai devreme sau am mai intarziat o ora si nu mi-a spus nimeni nimic, dar nu stiu cat o sa mai fie posibil.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 19 Octombrie 2014
ionut1m a scris:

firma unde lucrez are posibilitatea sa faca asta chiar daca nu se fac restructurari? l.


Daca angajatorul va intelege situatia, poate "desfiinta" locul de munca astfel incat contractul individual de munca sa fie incetat cu art 65(1) C.Mun
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia


In plus, trebuie ca in ultimele 24 luni sa fi obtinut venituri impozabile cel putin 12 luni.(nu neaparat succesive sau la acelasi angajator) :)
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Daca este la facultate beneficiaza de somaj?
cdcd:

1. Un beneficiar al indemnizatiei de somaj in calitate de fost salariat poate sa urmeze cursurile unei forme de invatamant in timp ce primeste indemnizatie de somaj.

2. Numai un absolvent nu poate beneficia de indemnizatia de somaj daca este admis la o alta forma de invatamant.


ionut1m:

1. S-ar putea ca angajatorul sa nu fie de acord sa desfiinteze locul de munca numai de dragul dvs.

2. Ar mai fi si o alta posibilitate ca sa beneficiati de indemnziatie de somaj: concedierea pentru necorespundere profesionala.

3. Din Codul Muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Nici eu nu cred ca o sa desfiinteze locul de munca numai de dragul meu, de aceea am intrebat sa stiu daca mai exista si alte posibilitati. Sunt angajat la acest loc de munca din 2006 deci nu ar fi problema celor 12 luni de cotizatie

Alte discuții în legătură

Somaj ionny-ionela ionny-ionela lucrez intr-o unitate comerciala de 3 ani si m-am hotarat sa ma retrag pot benificia de somaj (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac sa ies in somaj? bcosmindo bcosmindo unde tre sa merg sa verific sa vad daca pot iesi in somaj? (vezi toată discuția)
Beneficiere somaj ContSters31759 ContSters31759 Va rog sa-mi spuneti cu ce articole as putea sa inchid contractul unui angajat, astfel incat sa poata beneficia de somaj! Multumesc mult!! (vezi toată discuția)