avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cate zile de concediu de odihna trebuie sa primesc?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cate zile de concediu de odihna trebuie sa primesc?

Buna ziua,

Am o nelamurire, am avut un contract de munca pe 8 ore, minimum pe economie din mai 2013 - noiembrie 2013 ( 800 lei ). In decembrie 2013 s-a modificat la 4 ore si respectiv 400 lei. Tot din decembrie 2013 ( 04.12.2013 ) s-a facut al doilea contract tot pe 4 ore si 400 lei pe alta societate la care este tot acelasi administrator. In luna decembrie 2013 mi s-au bagat 4 zile de concediu de odihna la un contract si 4 zile la celalalt. ( fara stirea sau aprobarea mea, neluandu-mi de fapt nicio zi de concediu, ba chiar am lucrat si in ajun si pe data de 31 decembrie). Pana in momentul de fata salarul a crescut la 450 lei/ luna la ambele contracte incepand cu iulie 2014. In august 2014 mi s-au bagat 6 zile CO la un contract si 6 zile CO la celalalt ( am luat doar 10 zile de concediu reale in luna august ). Pe septembrie 2014 mi-a bagat alte 4 zile CO la un contract si 4 zile CO la celalalt, din nou fara stirea mea si fara sa am concediu in realitate. Vreau sa imi fac lichidare la zi si as vrea sa stiu la cate zile de concediu am dreptul sa fiu platita, daca la un contract de 4 ore am dreptul la 21 sau 10 zile CO pe an. Mentionez ca in luna august m-am casatorit deci am inca 5 zile CO pe care nu le-am primit, insa nu stiu daca 5 zile la un contract doar sau cate 5 zile pt fiecare contract, deci de fapt 10 zile. As aprecia daca m-ar putea ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: Alina Tomescu , Consultant resurse umane 11:17, 20 Octombrie 2014
Zilele libere pentru evenimente (casatorie, etc) sunt prevazute in Regulamentul Intern. Daca acolo este stipulat 5 zile, inseamna ca la 5 zile ai dreptul. In legislatia actuala nu sunt prevazute un nr de zile libere pentru astfel de evenimente. Acestea se stabilesc prin Regulament Intern sau Contract Colectiv de Munca de catre fiecare unitate.
Referitor la contractele cu timp partial, CO este de minim 20 zile lucratoare pe an (se stabileste prin contractul individual de munca).
E important ca atunci cand se "baga" zile de concediu trebuie sa existe si o cerere a salariatului in acest sens. Daca nu exista atunci se poate considera un abuz.
Art. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Art. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Prin urmare, indiferent de norma de lucru a contractului, trebuie sa beneficiati de minim 20 zile lucratoare concediu de odihna, raportat la luniile efectiv lucrate intr-un an calendaristic.(20/12 * lunile lucrate pe un an). Trebuie vazut numarul de zile de concediu din contractul individual de munca.
Referitor la concediul acordat cu ocazia casatoriei dvs, trebuia sa depuneti o cerere biroului de resurse umane, la care sa alaturati o copie a certificatului de casatorie. Numarul de zile acordat cu ocazia casatoriei se regasesc in RI si CCM. Acest concediu se putea lua doar pe un contract de munca.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
Alina Tomescu, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare co 2013 NFelicia NFelicia Buna ziua, M-am angajat pe 24 septembrie 2013. Doresc sa stiu daca beneficiez de co pe anul 2013. In CIM am trecut 20 de zile lucratoare de concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna retierika retierika Are dreptul un salariat angajat in luna iulie 2013,să beneficieze de concediu de odihnă , până în decembrie 2013 ? E adevărat că trebuie să ai 11 ... (vezi toată discuția)