avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua! In anul 2013 am intrat in concediu de cresterea copilului incepand cu data de 1 noiembrie. Am optat pentru concediu pana la varsta de 2 ani a copilului. Incepand cu 16 aprilie 2014 eu m-am intors la munca si a intrat tatal (cadru militar) in concediu de crestere. Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere ca cel mic implineste varsta de 2 ani in iulie 2015, daca si sotul se intoarce la munca in ianuarie 2015,se mai poate beneficia de stimulentul de insertie?
Si a doua intrebare: daca din iulie 2015 pana in iulie 2016 eu intru in concediu fara plata si in acest timp raman insarcinata cu al doilea copil mai pot beneficia de indemnizatie pentru al doilea copil?
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:41, 21 Octombrie 2014
1. Se poate beneficia de stimulentul de insertie dar numai de catre parintele care a intrat primul in CCC.

2. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti cel putin o luna intreaga de concediu fara plata nu mai puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Persoana care a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, are dreptul sa primeasca stimulentul de insertie in situatia in care realizeaza venituri supuse impozitarii, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani.

Dreptul la plata stimulentului de insertie inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care:
- copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
- beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in concediul pentru cresterea copilului;
- a avut loc decesul copilului.

Cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

- au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

- s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;

- se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

- au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;

- au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea sau, după caz, pentru îngrijirea copilului cu handicap;

- au beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului;

- se află în perioada de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată şi începerea unui alt contract de muncă pe durată determinată;

În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

Sa inteleg ca daca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, 6 luni au fost lucrate integral si 6 luni au fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului (excluzand CCC pt care se primeste indemnizatie) sau in perioada de intrerupere a activitatii din initiativa angajatorului, se poate primi indemnizatie pentru un al doilea copil? Si daca da, se va calcula din suma celor 6 luni lucrate, impartita la 12?
1. Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani nu mai puteti beneficia de concediu fara plata pentru cresterea copilului asa cum prevede OUG 111/2010.

2. Acel concediu fara plata va fi unul obisnuit, pentru interese personale (acel interes fiind de a sta cu copilul si a avea grija de el).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu crestere copil? DaCi11 DaCi11 Buna ziua, am un copil de 11 luni. Dupa cele 126 de zile, am revenit la servici, fara sa intru deloc in concediu de crestere copil. Am beneficiat si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie bogdangabor bogdangabor Buna ziua ! M-am casatorit in luna august 2015. Sotia a intrerupt activitatea la locul de munca in luna iulie si a si terminat studiile postliceale in ... (vezi toată discuția)
Revenire in concediu ingrijire copil dupa intoarcerea la munca cris777 cris777 Buna seara, Ma aflu intr-o situatie delicata si nu stiu ce sa fac. In urma cu o luna, inainte de a implini copilul 11 luni, am facut cerere pentru a ma ... (vezi toată discuția)