In cazul in care exista o clauza intr-un contract" durata contractului este 1 an, si se prelungeste automat cu inca 1 an, in cazul in care nu se cere rezilierea acestuia", cum se procedeaza in vederea rezilierii contractului?
In cazul in care exista o clauza in contract " in cazul in care se achizitioneaza produse identice de la firme concurente, se plateste o dauna de 10.OOO euro" este legala, avanmd in vedere ca beneficiarul nu are nici un avantaj?
Acestea sunt conditiile contractuale la care ati luat cunostinta si pe care le-ati semnat.
Acum in ceea ce priveaste rezilierea contractului acesta se face pe baza unui act aditional .Din cate stiu cu 30 de zile inainte de reziliere
Cred ca aveti in fata un contract cam.... prost! Incetarea pentru ajungerea la termen (caci asta se intampla cand expira termenul de 1 an) nu are nimic de-a face cu rezilierea. E drept ca trebuie impiedicata prelungirea automata, dar asta e cu totul altceva! Ajunge intentia unei singure parti in acest sens, transmisa celeilalte in conformitate cu contractul. Daca contractul nu prevede nimic, atunci puteti notifica prin orice metoda care sa va asigure si dovada in acest sens (inclusiv fax), dar atentie ca nu orice metoda asigura si confirmarea primirii! Recomandarea mea ar fi scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cat priveste clauza a doua, e ceva mai complicat. Nu stiu ce prevede in rest contractul, dar miroase a clauza de exclusivitate, care nu e ilicita automat. Depinde insa, poate fi o practica anticoncurentiala in anumite conditii.
@daniela vorovenci: Sincer nu inteleg pe baza caror informatii sustineti ca rezilierea se face prin act aditional si cu atat mai putin termenul de 30 de zile. In tot cazul, rezilierea nu este incidenta in acest caz, indiferent ce spune contractul.
In general , in contractele comerciale, rezilerea intervine urmare a unui preaviz acordat iar partea care solicita rezilierea si-a indeplinit ori este gata sa-si indeplineasca in mod complet obligatiile contractuale.
Rezilierea contractui nu afecteaza obligatiile deja scadente intre parti ori curgerea penalitatilor.
Intentia de reziliere a contractului se comunica celeilalte parti pastrandu-se dovada comunicarii.
Referitor la a doua clauza este ciudat ca cineva sa-si asume o obligatie de plata , in cazul achizitionarii unor marfuri de la o firma concurenta, fara a obtine un avantaj.
Atunci dece sa le achizitioneze ? Dar ma rog, obligatiile asumate trebuie executate.
La expirarea duratei contractului, dupa un an, daca partile doresc incetarea acestuia pot consemna acest fapt in cuprinsul anui act aditional .
Daca nu se intocmeste acest act contractul se prelungeste automat.
Rezilierea poate opera anterior sau ulterior acestui termen .
Acord tacit
bogdan77m
Daca un contract de inchiriere are stipulat la un articol faptul ca se prelungeste prin acordul tacit al partilor daca una dintre parti nu notifica celeilalte ... (vezi toată discuția)