avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordare concediu de odihna si concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordare concediu de odihna si concediu fara plata

Sunt angajat in cadrul unei institutii de stat. Arat ca pe anul 2013 nu mi-am putut efectua in intregime concediul de odihna, iar din martie 2014 am intrat in concediu medical pina la acest moment. Am solicitat in cursul acestei luni angajatorului acordarea concediului de odihna pentru anul 2014 incepand cu ziua imediat urmatoare terminarii concediului medical. Cererea nu mi-a fost aprobata pe motiv ca nu am fost in activitate din luna martie 2014 si motivand lipsa de personal. Solicitarea a fost intemeiata pe motive medicale intrucat doresc sa fac recuperarea medicala pentru afectiunea la coloana vertebrala si mai mult am aratat ca in cursulu lunii noiembrie urmeaza sa am o noua internare conform programarii. Am mai aratat ca am depasit 200 de zile de concediu medical si faptul ca mai imi raman 60 de zile care le pastrez pentru internare in spital sau in cazul unei interventii chirurgicale. A doua zi am formulat cerere de acordare a concediului fara plata si aceasta cerere nu a fost aprobata pe aceleasi considerente. Mentionez ca aceasta doamna care conduce institutia mi-a contestat in nenumarate randuri actele medicale, concedii medicale pe toata perioada concediului medical, desi i s-a raspuns ca toate actele sunt in regula si concediul medical nu a fost acordat nejustificat. De asemenea, arat ca mi-a amenintat medicii care ma ingrijesc si pe cel de medicina muncii sa nu cumva sa imi dea boala profesionala. Va rog sa imi raspundeti cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 22 Octombrie 2014
Faceti o sesizare la ITM!
Multumesc! Am facut ieri.
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma
obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.
Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a
suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu de odihna NLY007 NLY007 Buna seara.Am si eu o mare nelamurire daca ma poate lamuri si pe mine cineva,mai pe larg este vorba de concediu de odihna am vreut sa imi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna mariamat mariamat Concediul de odihna este o obligatie pentru angajat ? Ce sanctiuni legale poate primi angajatul in cazul in care nu solicita concediul de odihna ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna anticipat crisana crisana Buna ziua.Vreau sa va intreb la cate zile de concediu de odihna am dreptul(in contractul colectiv de munca sunt trecute 21)daca concediu de maternitate se ... (vezi toată discuția)