avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie!

Suntem 3 surori iar tatal nostru ia lasat donatie apartamentul ei! Acolo scrie ca noi doua suntem mostenitoare rezervatare!

Intrebare e simpla:Ea poate sa il vanda fara stirea noastra daca noi nu am fost despagubiti? Mai exact am fost pagubiti!

Multumesc si astept un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Daniel1900 , utilizator 13:55, 22 Octombrie 2014
Bunul dobandit prin act de donatie poate fi instrainat, de catre titularul dreptului de proprietate.



Copiii defunctului au calitatea de mostenitori rezervatari .


Asadar, rezerva succesorala a acestora este protejata, prin norme imperative.

Liberalitatea excesiva ( donatia incheiata ) poate fi supusa reductiunii ( desfiintarii ) , avand in vedere ca este incalcata rezerva succesorala a celorlalti comostenitori.


Reductiunea poate fi realizata prin buna invoiala, ori sesizand instanta de judecata.


Asadar, in vederea intregirii rezervei succesorale, coerezii pot investi instanta de judecata, in termen de trei ani de zile de la data decesului autorului lor, ori in termen de trei ani de zile, de cand au luat la cunostinta de actul perfectat.



Bunul poate fi instrainat, intr-adevar, fara acordul de vointa al dumneavoastra, catre un tert, cumparator de buna -credinta.


Cumparatorul de buna -credinta este protejat, intr-adevar,insa reductiunea , in speta, nu va fi facuta in natura, ci prin echivalent banesc .


Succes.




Multumesc pentru raspuns! Tatal nostru ca dupa parerea noastra a procedat total gresit in 2009 ia facut actul fara ca noi doua sa fim instintate! Noi am luat acum cateva zile vestea.......si asta ca am fost la cadastru! Judecarea cred ca costa mai mult de cat am primi noi...ii vorba de un apartament de 3 camere! Actul de donatie este vreo sansa sa fie fals? Deoarece semnatura mi se pare putin suspecta facand comparatie cu altele de ale lui! Iar noi pe el nu il vedeam in stare de asa ceva,lam iubit foarte multe si am suferit mult dupa el! Astept va rog un raspuns!
Daca a semnat fals cineva, e fals, daca nu, nu. De unde sa ghicim?
Judecata tot atat costa, insa.
Mergeti cu actele la un avocat si evaluati cat v-ar ajunge un litigiu. Sau, mai degraba, incercati sa va intelegeti cu sora, poate ajungeti la o tranzactie si nu mai mergeti in instanta. Totusi, ar fi nevoie de o notificare oficiala si negocierea sa fie in prezenta unui avocat sau mediator.
Doamna Avocat Stoica Ioana,mai exact dvs ati spus,ca daca vinde apartamentul atunci incalca dobandirea de mostenitori rezervatari? Si atunci mai exact Contractul de donatie devine nul? Multumesc si astept un raspuns!
Ati inteles gresit..sora dvs poate vinde oricand, oricui ( daca gaseste un cumparator), dvs puteti ataca donatia daca va incalca rezerva succesorala, asta o puteti face in timp de 3 ani de la deces.
Ce puteti obtine dvs in urma unui proces e doar rezerva..care e de jumatate din ce ati fi mostenit legal.

Alte discuții în legătură

Contestare donatie facuta cu acordul succesibilului rteodora rteodora Buna dimineata, Daca actul de donatie se face cu acordul partilor ( acord dat in scris in fata notarului) , ma poate fi contestat? Parintii mei vor sa imi ... (vezi toată discuția)
Atacare donatie dan64 dan64 Buna ziua! Am o intrebare;suntem 3 frati din care 2 stam in casa parinteasca,in 2007 parintii mei au facut act de donatie nepoatei minore(fata fratelui ... (vezi toată discuția)
Siguranta actului de donatie Sandia Sandia Contractul de donatie incheiat la notariat poate sau nu atacat in instanta? (vezi toată discuția)