avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare donatie

Buna ziua! Am o intrebare;suntem 3 frati din care 2 stam in casa parinteasca,in 2007 parintii mei au facut act de donatie nepoatei minore(fata fratelui meu)fara ca eu sa stiu,mama a decedat dar tata traieste,mentionez ca el nici nu stie ce scrie in acel contract(a fost influentat de fratele meu sa semneze),deci cum pot ataca acest act de donatie facut abuziv? Va multumesc anticipat ptr raspuns.
Inca ceva..ce drepturi am?


Cel mai recent răspuns: dan64 , utilizator 12:45, 2 Februarie 2015

Copiii defunctului au calitatea de mostenitori rezervatari .


Asadar, rezerva succesorala a acestora este protejata, prin norme imperative.

Liberalitatea excesiva ( donatia incheiata ) poate fi supusa reductiunii ( desfiintarii ) , avand in vedere ca este incalcata rezerva succesorala a celorlalti comostenitori.


Reductiunea poate fi realizata prin buna invoiala, ori sesizand instanta de judecata.


Asadar, in vederea intregirii rezervei succesorale, coerezii pot investi instanta de judecata, in termen de trei ani de zile de la data decesului autorului lor, ori in termen de trei ani de zile, de cand au luat la cunostinta de actul perfectat.



Bunul poate fi instrainat, intr-adevar, fara acordul de vointa al dumneavoastra, catre un tert, cumparator de buna -credinta.


Cumparatorul de buna -credinta este protejat, intr-adevar,insa reductiunea , in speta, nu va fi facuta in natura, ci prin echivalent banesc .


Succes.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare donatie facuta cu acordul succesibilului rteodora rteodora Buna dimineata, Daca actul de donatie se face cu acordul partilor ( acord dat in scris in fata notarului) , ma poate fi contestat? Parintii mei vor sa imi ... (vezi toată discuția)
Siguranta actului de donatie Sandia Sandia Contractul de donatie incheiat la notariat poate sau nu atacat in instanta? (vezi toată discuția)
Donatie! Daniel1900 Daniel1900 Suntem 3 surori iar tatal nostru ia lasat donatie apartamentul ei! Acolo scrie ca noi doua suntem mostenitoare rezervatare! Intrebare e simpla:Ea poate sa ... (vezi toată discuția)