Daca actul de donatie se face cu acordul partilor ( acord dat in scris in fata notarului) , ma poate fi contestat? Parintii mei vor sa imi doneze un teren cu acordul surorii mele , acord pe care sa il exprime ea in scris in fata notarului. Mai poate fi atacata donatia? Multumesc!
Descendentii (copiii defunctului )au calitatea de mostenitori rezervatari .
Asadar, rezerva succesorala a acestora este protejata, prin norme imperative.
Liberalitatea excesiva ( donatia incheiata ) poate fi supusa reductiunii ( desfiintarii ) , avand in vedere ca este incalcata rezerva succesorala a celorlalti comostenitori.
Reductiunea poate fi realizata prin buna invoiala, ori sesizand instanta de judecata.
Asadar, in vederea intregirii rezervei succesorale, coerezii pot investi instanta de judecata, in termen de trei ani de zile de la data decesului autorului lor, ori in termen de trei ani de zile, de cand au luat la cunostinta de actul perfectat.
Bunul poate fi instrainat, intr-adevar, fara acordul de vointa al dumneavoastra, catre un tert, cumparator de buna -credinta.
Cumparatorul de buna -credinta este protejat, intr-adevar,insa reductiunea , in speta, nu va fi facuta in natura, ci prin echivalent banesc .
Atacare donatie
dan64
Buna ziua! Am o intrebare;suntem 3 frati din care 2 stam in casa parinteasca,in 2007 parintii mei au facut act de donatie nepoatei minore(fata fratelui ... (vezi toată discuția)
Donatie!
Daniel1900
Suntem 3 surori iar tatal nostru ia lasat donatie apartamentul ei! Acolo scrie ca noi doua suntem mostenitoare rezervatare!
Intrebare e simpla:Ea poate sa ... (vezi toată discuția)