avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj, concediu maternal, concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj, concediu maternal, concediu crestere copil

Buna dimineata !

Deoarece m-ati ajutat in mai multe situatii cu sfaturile dvs. si pe aceasta cale va multumesc, as dori sa ma indrumati si de aceasta data asupra drumului pe care trebuie sa il parcurg pentru a ajunge in concediu crestere copil !

Ma aflu in urmatoarea situatie :

- Din 1.03.2010 pana la 30.09.2014 am lucrat fara intrerupere, fara nici o zi de medical, contractul s-a incheiat in baza art. 55 lit. b(acordul partilor)
- Din 01.10.2014 pana la 31.10.2014 am contract perioada determinata care va inceta de drept la data scadenta in baza art. 56 (indiferent de starea mea de sarcina avansata- 7 luni )

Va rog sa imi spuneti :

1. daca pot intra in aceste conditii in somaj
2. ce acte trebuie sa prezint la somaj de la fiecare firma in parte (mentionez ca nu am avut carte de munca ci contracte inregistrate la ITM)
3. daca pot sa intru in maternal suspendand somajul dupa cateva zile de la aprobarea acestuia
4. dupa maternal daca pot intra in CIC si la fel ce acte trebuie sa depun la primaria avand in vedere ca o sa intru din somaj in acest concediu
5. ce sume imi vor fi luate in calcul pentru fiecare situatie in parte (somaj, maternal, CIC), mentionez ca la prima firma am avut un salariu brut de 1500 si in ultima luna cand am plecat de la ei am beneficiat de un bonus la fel supus impozitelor catre stat in valoare de 35000 ron brut,iar la urmatoarea firma am fost angajata pe minim pe economie 900 ron brut ); este acel bonus sau o parte din el luat in considerare la calcularea somajului, maternalului sau CIC?

Va multumesc anticipat pentru sfaturile dvs. si astept cu interes orice sfat pe care mi-l puteti da in aceste conditii !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:53, 24 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc pentru raspuns si promptitudine insa vroiam de altfel sa stiu si ce acte trebuiesc la dosarul de crestere copil avand in vedere faptul ca intru din somaj in acest concediu si totodata sa stiu cum mi se calculeaza maternalul si indemnizatia de crestere copil avand in vedere sumele exprimate mai sus !

Va multumesc inca o data !
1. - Puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

2. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverintele de vechime eliberate de fiecare angajator angajator;
g. Adeverinte tip (Anexa 26) pentru somaj, cu veniturile pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj, eliberate de angajatorii unde ati lucrat in ultimele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie), de la ultimul angajator.

3. Lista cu actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC o procurati de la Primarie unde veti si depune apoi actele.

4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m. indicatorul social de referint, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

5. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturie brute pe cele 6 luni anterioare intrarii in concediul de maternitate.
- Pentru calculul indemnizatiei de catre Agentia de Somaj trebuie sa aduceti de la angajator o adeverinta cu veniturile brute si zilele lucrate in ultimele 6 luni.

6. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In functie de varianta de CCC pe care o alegeti indemnizatia este diferita:
* daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia este cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei lunar;
* daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este cuprinsa intre 600 lei si 1.200 lei lunar.
- In veniturile nete pe cele 12 luni intra veniturile din salarii, din indemnizatia de somaj, din indemnizatia pentru concediul de maternitate (sau si alte concedii medicale).

7. - In calculul indemnizatiei de somaj se iau veniturile pentru care s-a platit contributia pentru somaj.
- In calculul indemnizatiilor pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate) sa iau veniturile pentru care angajatorul a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- In calculul indemnizatiei pentru CCC se iau veniturile din salarii pentru care s-a retinut impozitul pe venit.
Multumesc frumos...deci inteleg ca datorita faptului ca bonusul respectiv apare pe adeverinta de venit si a fost impozabil conform legii, ar trbui sa intre in calculul concediilor de care urmeaza sa beneficiez !
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura de intrare in ccc2 daca firma a intrat in faliment? AlexandruIonescu AlexandruIonescu Buna ziua, Sotia a intrat in CCC1 in data de 14 dec.2013 (avand in vedere cele 42 zile dupa nastere) primul copil implineste varsta de 2 ani pe 2 noembrie ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj dupa concediu de maternitate si fost angajator in insolventa marrie marrie Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj avand in vedere ca mai am putin si termin concediul de meternitate iar fostul anagajator e in procedura de ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal si firma inchisa fulgisordenea fulgisordenea buna ziua, la31 iulie se va inchide firma unde lucrez si atunci voi avea 5 luni de sarcina. cum trebuie sa procedez sa pot sa iau si eu indemnizatia pentru ... (vezi toată discuția)