avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este procedura de intrare in CCC2 daca firma a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este procedura de intrare in CCC2 daca firma a intrat in faliment?

Buna ziua,
Sotia a intrat in CCC1 in data de 14 dec.2013 (avand in vedere cele 42 zile dupa nastere) primul copil implineste varsta de 2 ani pe 2 noembrie 2015. Intre timp firma a dat faliment si in acelasi timp este insarcinata a doua oara, data probabila a nasterii fiind cca 25 februarie 2016.
Din cate am inteles se poate inregistra la agentia de somaj urmand a lua indemnizatie de somaj iar de pe 03 dec 2015 sa poata intra in concediul maternal ( 126 zile ) calculat teoretic fix 42 zile dupa 25 feb 2016. Concediu maternal platit tot de cei de la somaj din ce am inteles. Problema este ca la 2 nov cand se termina prima indemnizatie pentru CCC1 sotia va avea 5 luni si jumatate din a doua sarcina. Asta inseamna ca la somaj daca i se va gasi loc de munca, nu ar avea cum sa lucreze.
Toate calculele trebuie sa le fac tinand cont de suma de 800 ron/ luna timp de 2 ani.(200 ron alocatie, 600 ron indemnizatie, sume neimpozabile)
1. Cat ar fi indemnizatia de somaj pentru luna noembrie 2015 avand in vedere ca in decembrie 2015 va intra in concediu maternal pentru a doua sarcina? si daca suma de bani intra in cont in acea luna sau se intarzie ca la indemnizatie CCC?
2. Cat ar fi plata pe luna a concediului maternal? avand in vedere veniturile realizate din indemnizatia si alocatia din CCC1.
3. Primul copil fiind nascut pe 2 nov. inseamna ca indemnizatia din CCC1 ar trebui sa o primim si pe luna nov, este corect? Daca da, atunci inseamna ca din CCC1 va intra direct in concediul maternal (126 zile) ? Presupun ca daca asa este va trebui sa depunem actele la somaj anterior datei de 02 nov.
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:50, 30 August 2015
1. Daca firma este in faliment trebuie sa se emita decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si se poate inregistra la Agentia de Somaj.

2. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m. indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

- Cele 12 luni de cotizare luate in calcul sunt 12 luni de dinainte de a intra in conecdiul de maternitate (sarcina si lauzie) pentru primul copil.

3. Pentru calcularea indemnizatiei pentru concediul de maternitate pentru al doilea copil se au in vedere veniturile provenite din indemnizatia de somaj si din indemnizatia pentru CCC1 pe cele 6 luni anterioare lunii in care intra in concediu de maternitate.

4. - Primiti indemnizatie pentru CCC1 si pentru zilele de 1 si 2 noiembrie.
- Trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj imediat dupa incetarea CCC1 pentru a beneficia de concediu de maternitate.

5. - Fiind in somaj indemnizat poate beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC2).
- Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC2 o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primaria de care apartine cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC2 suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza somajul, concediile de boala, de maternitate intre ccc1 si ccc2, inclusiv ccc2? melibabus melibabus Buna ziua, Sunt in CCC1 pana in data de 15 august 2012, cand baiatul meu implineste 2 ani. Al doilea copil se va naste probabil in data de 6 decembrie 2012. ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ALINACARSTEA ALINACARSTEA buna ziua. In prezent sunt in ccc pana la 2 ani. M-ar interesa daca pe cel de-al doilea copil il nasc la 4-5 luni dupa ce primul copil implineste varsta de doi ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra din ccc1 in ccc2 fara sa merg la serviciu? e_rainbow_love e_rainbow_love Am un copil si sunt in concediu de crestere. La anul in Dec. mi se incheie concediu maternal dar planuiesc sa raman din nou insarcinata si vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)