avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Achizitie cladire in vederea demolarii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Achizitie cladire in vederea demolarii

Buna ziua,
Am achizitionat la inceputul anului o cladire in vederea demolarii si obtinerii de fier vechi. De la aceasta cladire cunosc doar suprafata in mp. In urma demolarii obtin o cantitate de fier vechi exprimata in tone. Cum calculez pretul de intrare pentru fierul vechi rezultat in conditiile date???#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 17:41, 21 Octombrie 2014

Ai un proces de demolare, dezmembrare --- ceva de genul asta cu care iti scoti din evidenta cladirea si o bagi pe cheltuiala. Cu aceasta ocazie faci si o inventariere si constati ca recuperezi fier vechi care il inregistrezi la valoarea justa folosindu-te de 711. In acest fel nu afectezi rezultatul exercitiului si obtii un alt stoc - adica de fier vechi. Cand il vinzi ti se stinge practic 711 pt ca faci nota inversa.

Alte pareri?

3055
8.1.1. Evaluarea la data intrării în entitate
50. - (1) La data intrării în entitate, bunurile se evaluează și se înregistrează în
contabilitate la valoarea de intrare, care se stabilește astfel:
a) la cost de achiziție - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de producție - pentru bunurile produse în entitate;
c) la valoarea de aport, stabilită în urma evaluării - pentru bunurile reprezentând
aport la capitalul social;
d) la valoarea justă - pentru bunurile obținute cu titlu gratuit sau constatate plus
la inventariere.

În cazurile menționate la lit. c) și d), valoarea de aport și, respectiv, valoarea
justă, se substituie costului de achiziție.
(2) Prin valoare justă se înțelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat
de bunăvoie între părți aflate în cunoștință de cauză în cadrul unei tranzacții cu
prețul determinat obiectiv.
Nu avem proces de dezmembrare, avem autorizatia de demolare. Problema este ca nu s-a finalizat inca demolarea si este greu sa stabilim cat fier va rezulta in final.
Ma gandesc ca este nevoie si de un PV de demolare pentru ca trebuie sa aveti o data la care scoateti din evdenta cladirea. Autorizatie certifica doar ca s-a obtinut dreptul de a demola cladirea dar pana la demolarea efectiva mai dureaza.

Trebuie sa existe niste documente de intrare in gestiune a fierului si intrucat nu il luati de la un tert aceste documente le face societatea in cauza. Chiar daca dureaza 2-3 luni trebuie sa aveti niste proceduri. fierul acela nu sta de capul lui in camp. Este recuperat de cineva si depozitat intr-o magazie. Intocmiti niste note de predare catre gestionar si stabiliti valoarea justa.

De ce va incurca faptul ca se deruleaza in mai multe zile recuperarea fierului? O demolare este un proces complex .... poate in prima faza nici nu se poate recupera nimic din cauza prafului.
Nu ma incurca faptul ca dureaza mai multe luni demolarea. Noi facem intrarea fierului cu pv de declasare. Am platit un pret pe cladire (pret platit global pe cladire), nu a fost estimata cantitatea ce va rezulta (ea are o suprafata in mp si mie imi rezulta tone) din aceasta si tocmai aici ma blochez: cum stabilesc pretul de intrare al fierului, care este valoarea justa?

De ex:
Daca impart valoarea cladirii (pretul) la mp aflu valoarea pe mp. Din 1 mp rezulta o cantitate de fier care ar fi echivalentul mp. Eu in final trebuie sa descarc valoarea cladirii platite...pretul ei.
Multumesc!
Ce treaba au mp de la cladire cu fierul? Nu puteti face o corelatie in opinia mea.

PV declasare sau nota de predare ... nu conteaza foarte mult ... important este sa inregistrati fierul. Iar fierul il inregistrati la valoarea justa care nu cred ca aveti cum sa o calculati ci trebuie sa o stabiliti. O stabiliti la nivelul pretulului pietei.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
ContSters256771, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare imobilizari asociatie chivadanciu chivadanciu Heeelp! Asociatia noastra a cumparat o cladire. Contractul de vanzare cumparare nu a detaliat cat este suma achitata pentru cladire si cat pentru teren. La ... (vezi toată discuția)
Achizitie constructii + teren andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 Imi puteti da si mie va rog frumos o parere in legatura cu valoarea imobilului ce se va inregistra in contabilitate...Ideea este urmatoarea: am achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Inventar donatii roxana1983 roxana1983 Maxime salutari! Sunt un ONG :D . Ma intereseaza sa aflu cum trec in inventar donatiile(mobilier,electronice si electrocasnice).Trebuie sa li te atribuie o ... (vezi toată discuția)