avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Problema Rambursare credit
Discuție deschisă în Executare silită

Problema Rambursare credit

Buna ziua, scriu pe forum in speranta ca voi gasi cateva raspunsuri cu privire la problema mea. In anul 2010 am facut un credit care dupa 6 luni am incetat sa il mai platesc datorita faptului ca am fost disponibilizat. Dupa cca. 5 ani M-am trezit cu o poprire pe drepturile salariale la serviciu. Dupa discutii cu executorul am constatat ca suma de bani pe care am contractat-o de la creditor acum s-a dublat. Întrebarea mea este daca Creditorul si cesionarul datoriei mele au dreptul sa dubleze suma imprumutata initial chiar si intr-o perioada de timp asemanatoare cu aceasta? si daca cesionarul dupa ce a cumparat datoria de la creditor mai are dreptul legal sa aplice dobanzi aferente pe langa cele impuse de dosarul de creditare initial. De asemenea inca nu am primit nici un document de la cesionar si nici de la executor din care sa reiasa ca ei au contractat acest dosar cu datorii respectiv documente cu sumele financiare pe care le-au primit de la creditorul initial, desi eu le-am solicitat personal. As mai dori sa stiu daca as apela la un avocat exista sansa sa diminuez aceste sume pe care le am de platit catre debitori deoarece mi se par sume extraordi nar de bani pe care trebuie sa le inapoiez. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:08, 21 Octombrie 2014
1. Cel mai important este ca e posibil ca suma solicitata sa fie prescrisa daca au trecut mai mult de 3 ani de la data declararii scadente a creditului. Numai ca acest lucru il poate constata doar o instanta de judecata pe calea contestatiei la executare formulata in 15 zile de la primirea somatiei sau instituirea popririi.

2. Este posibil ca suma sa se tripleze nu doar sa se dubleze pe masura ce trec mai multe zile de la data scadentei obligatiei de plata, de regula contractele de credit cuprinzand astfel de obligatii (deoarece la suma initiala se adauga dobanzi, penalizari, comisioane etc).

3. Au existat discutii in legatura cu posibilitateea cesionarului de a pretinde dobanzi suplimentare in conditiile in care nu este o institutie de credit, dar practica instantelor este in sensul ca cesionarul preia drepturile in totalitate drepturile cedentului, deci inclusiv dreptul de a pretinde dobanzi si penalizari.

Puteti consulta un avocat si discuta cu documentele in fata intrucat ceea ce am mentionat eu anterior sunt generalitati in astfel de spete.
ionutionita a scris:
Dupa cca. 5 ani M-am trezit cu o poprire pe drepturile salariale la serviciu.

Verificati daca nu a intervenit prescriptia (in mod normal intervine dupa 3 ani daca creditorul nu face nimic in sensul recuperatii creantei).


ionutionita a scris:
Dupa discutii cu executorul am constatat ca suma de bani pe care am contractat-o de la creditor acum s-a dublat. Întrebarea mea este daca Creditorul si cesionarul datoriei mele au dreptul sa dubleze suma imprumutata initial chiar si intr-o perioada de timp asemanatoare cu aceasta?

Depinde de procentele de dobanda stipulate in contractul de credit, trebuie vazut care sunt procentele si care este modul de calcul al dobanzii aplicat in concret.


ionutionita a scris:
... si daca cesionarul dupa ce a cumparat datoria de la creditor mai are dreptul legal sa aplice dobanzi aferente pe langa cele impuse de dosarul de creditare initial.

Cesionarul are aceleasi drepturi pe care le-a avut cedentul, adica ex-creditorul dvs (atat in ceea ce priveste datoria principala, cat si accesoriile).


ionutionita a scris:
De asemenea inca nu am primit nici un document de la cesionar si nici de la executor din care sa reiasa ca ei au contractat acest dosar cu datorii respectiv documente cu sumele financiare pe care le-au primit de la creditorul initial, desi eu le-am solicitat personal.

Partile in contractul de cesiune de creanta sunt doar cedentul si cesionarul, nu si debitorul cedat, fapt pentru care nu este necesar consimtamantul sau (si nici informarea sa, cu precizarea ca daca nu este informat si plateste catre cedent rate, plata se considera valabila)


ionutionita a scris:
As mai dori sa stiu daca as apela la un avocat exista sansa sa diminuez aceste sume pe care le am de platit catre debitori deoarece mi se par sume extraordi nar de bani pe care trebuie sa le inapoiez.

Probabil ca exista "o sansa", dar trebuiesc vazute desigur actele dvs. Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu firma de recuperare ThisIsIt ThisIsIt Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 ... (vezi toată discuția)
Dobanda la creanta Laszlo Bicsak Laszlo Bicsak Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns clar la speta de mai jos: Imprumut bancar, nevoi personale, girat cu apartament, de la OTP, predat catre OTP ... (vezi toată discuția)
Ajutor disperat pentru solutionarea unei executari RAISA76 RAISA76 Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire si consider ca in cazul meu s-a facut un mare abuz. in anul 2006,am facut o descoperire de card in valoare de 1700,si ... (vezi toată discuția)