avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva!!! super tare:))
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva!!! super tare:))

buna tututror
permiteti-mi sa-mi expun situatia, caci doresc un raspuns, o rezolvare...
de un an de zile sunt angajat pe postul de cameraman, la un post local de televiziune din timisoara. mentionez ca sunt absolvent de facultate de jurnalism al UVT
directorul este un fost portar si deci nu prea are nicio treaba cu tv-ul un lucru este clar! toti angajati care au avut studii si experienta in domeniu, i-a facut in asa fel incat au ajuns de si-au dat demisia din cauza directorului care i-a terminat psihic pe toti.
dintre acestia, "garda mai veche" a postului, am mai ramas doar eu.
de multe ori mi-a cerut directorul sa-mi dau demisia, dar am zis ca niciodata nu am sa-mi dau demisia, asa de usor ca ceilalti colegi. nu am sa cedez in fata lui. sa ma dea afara daca are vreun motiv. si asa am "rezistat" un an de zile.
problema mea este ca am fost, in sfarsit "disponibilizat"... abuziv, din cauza crizei!!!
va expun mai jos integral notificarea de preaviz:

Notificare preaviz

D-na/d-nul.... Petolea Daniel
Va aducem la cunostinta urmatoarele:
* In baza Deciziei nr. 1 din data de 02.05.2009 se desfiinteaza locul de munca... cameraman... ocupat de d-voastra, ca urmare a dificultatilor economice / a reorganizarii.
* Societatea nu are alte locuri de munca vacante potrivit pregatirii d-voastra profesionale.
*incepand cu data de 22.05.2009 vi se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare dupa expirarea caruia, respectiv la data de 20.06.2009 contractul individula de munca va inceta.

Societatea v-a solicita sprijinul A.J.O.F.M. in vederea redistribuirii d-voastra la un alt angajator corespunzator pregatirii profesionale.

reprezentant legal al societatii, bla bla ( am scris si greselile :))) )

tot ce am facut pana acum a fost sa semnez notificarea de luare la cunostinta... in data de 22.05. 2009

Acum!
comentariu...
prima *
la data cand s-a luat aceasta decizie, respectiv 02.05.2009, eu eram inca in concediu de odihna, 26 de zile, adica tot concediul pe tot anul, pentru a-mi scrie lucrarea de licenta. se pot face reorganizari pentru un singur post? fiind in firma peste 10 cameramani, din care eu am cea mai mare experienta si vechime? si intre timp el a mai angajat doi cameramani, unul cu ceva experienta si altul fara niciun fel de experienta!!
a doua *
am terminat jurnalismul... si in conditiile in care postul are un deficit de reporteri si editori ... pt ca multi si-au dat demisia din aceleasi motive... certurile si stresul la care sunt supusi de directorul portar
a treia *
de ce am fost instiintat la mai bine de 20 de zile dupa luarea acelei Decizii din 02.05.2009, cand eram de fapt in concediu?
cum e posibil o astfel de "disponibilizare"?!!!
am nevoie de informatii, de ajutor
sunt un tanar ce sta in chirie in timisoara si in acesta criza speculata, imi este teama ca nu am sa gasesc ceva la timp
si plus de asta mi se pare abuziv si vreau sa lupt
problema cu luptatul e mai nasoala! nu am bani de avocati
ce proceduri pot sa urmez? pot sa fac contestatie? unde? cui sa o adresez?
patronul nu il intereseaza de acest aspect, traieste in lumea lui. el chiar crede ca noi ne dam demisiile din cauza salariilor mici, dar ele desi sunt mici, motivele demisiilor tin de comportamentul directorului, pe care patronul il crede vreun Andrei Gheorghe al televiziunii. bietul de el ce se insala in privinta asta!
HELP guys!!!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
daniel_petolea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:10, 28 Mai 2009
daniel daca e o concediere individuala nu prea ai ce face.
1. orice angajator are dreptul sa restructureze orice post si nu raspunde in fata nimanui pentru acesasta decizie, decat eventual in fata unui patron al lui. Are dreptul sa organizeze activitatea cum doreste si este riscul lui daca renunta la oameni de valoare.
2. instiintarea de preaviz este facuta cum trebuie, nu ai ce sa ataci, vei mai primi decizia de concediere si vei vedea daca cumva aceea va avea vreun viciu pentru a putea fi atacata. Contestatia se va putea face in 30 de zile de la data cand primesti decizia de concediere. Esti scutit de taxe judiciare fiind litigiu de munca.
3. Nu are relevanta ca au luat decizia de desfiintare post cat timp tu erai in concediu; relevant este ca ti-au comuncat-o exact cand trebuia, in prima zi de lucru , zi din care iti incepe si preavizul. Este corect cum au procedat.
4. vei avea dreptul si la plata unui salariu compensatoriu cf contrcatului colectiv la nivel national
5. daca ti-ai luat concediu cuvenit pt tot anul 2009, ti se va retine din ultimul salariu plata pentru zilele de CO efectuate in plus fata de cate aveai dreptul pana la data lichdarii, deci cam jumatate din cat ai fost platit pe CO.
6. daca ai un stagiu de cotizare la somaj (adica luni lucrate) de 12 luni in ultimele 24 de la data depunerii cererii la AJOFM, vei putea beneficia de indemnizatioe de somaj.
Spor in gasirea unui job in care sa ai norocul sa ai un director/sef pe ca sa-l stimezi, este cea buna motivatie pentru orice angajat!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Din pacate angajatorul are dreptul sa restructureze orice post si nu raspunde in fata pentru decizie .avnd posibilitatea sa si organizeze activitatea cum doreste.Daca ai [rimit instiintare de preaviz este legala.
In schimb , vei avea dreptul si la plata unui salariu compensatoriu cf contrcatului colectiv la nivel national
Fata de angajator nu prea aveti ce face, este vorba de o concediere individuala si a respectat dispozitiile legale in acest caz.
In ceea ce va priveste, daca ati munciti minim 12 luni din ultimele 24 de luni veti beneficia de somaj. Si de asemenea veti beneficia de minim un salariu compensator.
Daca nu va acorda acest salariu compensator, precum si daca aveti dovezi ca concedierea este abuziva, va puteti adresa instantei de judecata....
Art 65 Codul muncii(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Puteti introduce o actiune in instanta pentru anularea deciziei de desfacere, daca reusiti sa faceti dovada ca desfacerea contractului de munca are legatura cu persoana dumneavoastra sau desfiintarea locului de munca nu are o cauza serioasa.
O angajare ulterioara pe un post similar ar putea constitui un motiv din care sa reiasa ca desfiintarea locului de munca nu a avut o cauza reala , serioasa , deci are legatura cu persoana.
De altfel Normele la Legea 76/2002 a somajului interzice angajari de persoane pe aceleasi posturi cu cele desfiintate pe o perioada de 6 luni de la data desfiintarii postului.
Art. 53 (2) Nu sunt considerate posturi vacante posturile care au fost reinfiintate dupa mai putin de 6 luni de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu pe motivul reducerii personalului.
Buna.
Pt ca din punct de vedere legal ti s-a raspuns, permite-mi sa iti raspund si eu din punct de vedere psihologic.
Atunci cand ai un superior care are studii profesionale sub nivelul tau si mai este si un mic terorist care se joaca cu psihicul oamenilor, tensiunea la locul de munca este foarte mare si te face pe tine sa nu te mai poti concentra pe ceea ce trebuie sa faci si sa scazi automat performanta pe care o aveai pana ca acest om sa apara.
Din ce ai spus tu mai sus, ai intrat in "competitie" cu el in momentul in care ti s-a cerut sa iti dai demisia si sunt convinsa ca discutiile la locul de munca, se invarteau in jurul acestui personaj.
Este posibil ca unul dintre motivele concedierii, sa fie aceste lucruri...
Dar pt ca faptul este consumat, gandeste-te ca aceasta concediere este bine venita pt tine, deoarece poti sa iti limpezesti gandurile, sa te detensionezi si sa vezi ce anume ai de facut pe viitor.
Gandeste ce ti s-a intamplat ca pe o experienta de viata din care sigur ai invatat ceva.
Numai bine.

Laura Saed
Psihoterapeut
Consultant/Consilier Business

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala anairam_unid anairam_unid la concediere individuala pt restructurare post se face cu art 56(1) si pe langa decizie mai trebuie sa intosmim si alte acte?Deasemenea in contactul national ... (vezi toată discuția)
Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)