avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Care sunt conditiile si demersurile pentru a deveni ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Care sunt conditiile si demersurile pentru a deveni coasigurat CAS?

Buna ziua. Am o mare nelamurire cu casa de asigurari de sanatate si am incercat sa ma informez prin telefon dar nici ei nu stiu exact... Problema sta in felul urmator. Eu si sotia ne-am intors din Anglia in Noiembrie 2008, unde am stat 6 ani (de cand am terminat liceul).Eu nu am lucrat nici o zi in Romania. M-am angajat in Ianuarie 2009. Acum imi sunt platite taxele inclusiv CAS. Dar problema e ca sotia a nascut in februarie si nu poate lucra caci sta cu copilul si rezulta ca nu plateste contributia CAS. Copilul e asigurat pana la 18 ani dar sotia poate deveni coasigurat ? Cei de la munca spun ca nu se poate (si sincer am observat ca imi ascund ceva fiindca tot ocolesc raspunsul):" ca trebuie sa platim pe ultimii 5 ani, cu penalizarile de rigoare, ba pe 6 luni...etc" si pana la urma nimeni "nu stie nimic". Am auzit ceva ca ei ar trebui sa o inregistreze in dosar cum ca e dependent de mine si ca firma ar trebui sa imi mai dea ceva bani in plus... si sincer eu cred ca de asta ma tot ocolesc. Rugamintea mea este daca ati putea sa imi dati ceva informatii exacte (chiar si citate din lege) cu care sa ma prezint la secretariat sa "ii informez" si pe dumnealor demersurile legale. Si daca se poate si o lista cu toate actele necesare pentru a deveni coasigurat. Va multumesc anticipat si va ramn profund recunoscator.
Cel mai recent răspuns: lorelena1306 , utilizator 13:19, 26 Iulie 2016
Legea nr.95/2006,art.20 alin.(1)pct.(d)
Aici gasiti reglementarea posibilitatii ca sotia dumneavoastra sa beneficieze de asigurare.

Are nevoie de un certificat de la Administratia financiara care sa ateste ca nu realizeaza venituri.
Dumneavoastra trebuie sa va anuntati angajatorul ca aveti o persoana in intretinere,iar acesta sa elibereze o adeverinta prin care atesta ca aveti toate platile la zi(contributia la sanatate).
Dupa care mergeti la medicul de familie care,in baza acestor acte incadreaza persoana respectiva ca si coasigurat.

Parerea mea este ca nu va pot obliga la plata retroactiva,cata vreme demonstrati ca nu ati locuit in tara.
Daca bine imi amintesc,de 6 luni poate fi vorba-la contributia dumneavoastra ma refer.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
ContSters76710, utilizator
Nu medicul de familie poate trece persoan ca si coasigurata ci angajatorul persoanei care o trece in coasigurare.

1. Trebuie ca sotia sa fie luata in evidenta de angajator ca persoana aflata in intretinere, conform codului fiscal, urmand sa beneficiati si de dedeucere la impozit in functie de salariul pe care il aveti
Acest lucru nu pune angajatorul sa faca plati mai mari, ci doar o mica valoare din impozitul pe care il platiti la stat din salariul dvs va fi scazut si veti primi implicit un pic mai mult la salariul net. Firma nu sufera cu absolut nimic, doar ca niste banuti nu mai sunt platiti de ei ca impozit si va raman dvs in net.

Aceste treceri in intretinere se fac cf(sumele sunt in lei vechi):

Text extras din: Norma metodologica 2004 - de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal@
Actualizat 01.01.2008
Deducere personala
Art. 56. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pâna la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întretinere - 2.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana în întretinere - 3.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane în întretinere - 4.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întretinere - 5.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întretinere - 6.500.000 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse între 10.000.001 lei si 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acorda deducerea personala.
(3) Persoana în întretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pâna la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoana este întretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentând deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform întelegerii între parti.
(5) Copiii minori, în vârsta de pâna la 18 ani împliniti, ai contribuabilului sunt considerati întretinuti.
(6) Suma reprezentând deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate în întretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal în care acestea au fost întretinute. Perioada se rotunjeste la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice în suprafata de peste 10.000 mp în zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp în zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri si/sau în sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
(8) Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis în misiune permanenta în strainatate, potrivit legii.

Deci in coditiile de mai sus, puteti solicita trecerea sotiei ca persoan in intretinere, si implicit si ca persoana coasigurata la sanatate, persoanel inregistrate astfel in datele firmei se trec si in lista de persoane coasigurate , lista care este transmisa lunar la Casele de sanatate,
Dupa transmiterea p[rimei liste in care apare numele sotiei, vi se poate elibera adeverinta de catre societate care sa confirme sattutul de coasigurat, adeverinat pe care trebuie sa o vizati apoi la Casa de sanatate si apoi sa o prezentati medicului de familie pentru a fi luata in evidenta.

Acte necesare pentru ca firma sa faca aceste lucruri:
-o declaratie (ar trebui sa aiba ei un formular) privind persoanele avute in interinere
- adeverinta de la Administratie financiara pt sotia dvs precum ca nu realizeza venituri impozabile
- copie BI sotie
-copie certificat de casatorie
Asa am spus:trebuie sa anunte angajatorul ca are o persoana in intretinere.
La urma,mi se pare normal sa mearga la medicul de familie,care in baza tuturor actelor(poate am zis gresit"incadreaza")ia persoana in evidenta,atunci.:)
Iti spun si din experienta ca un medic de familie poate sa ia in evidenta o persoana decat in 2 situati:
ori ii apare pe listele primite de el de la CAS ca asigurat sau coasigurat
ori i se duce adevrinta de coasigurat vizat de Casa de sanatate

El nu e imputernicit de nici o lege sa ateste/ sa incadreaza in baza actelor duse ca o persoana este asigurata.

Deci, esti in sistem (electronic) e bine, nu esti in sistem, nu existi #-o

Desigur ca daca vrea te primeste la o consultatie doua, poate si la mai multe daca esti amabil cu el, nu zic nu. dar nu va avea voie sa eliberea retete sau concedii medicale daca nu esti inregistrat in sistem

Ce este normal nu este intotdeauna si reglementat legal, asta e!
Sunt multe situatii care nu par normale in sistemul de sanatate dar nu prea te poti lupta cu el...
Este in regula,eu am spus ceea ce am stiut,fara a avea experienta.Chiar ma bucur ca am avut si eu ocazia sa citesc despre aceasta.:coffee:

Alte discuții în legătură

Coasigurat alecris alecris Eu lucrez in invatamant de 15 ani iar sotul meu nu este anjajat nicaieri de 3 ani. Poate figura ca si coasigurat? Ce acte sunt necesare si unde se depun? ... (vezi toată discuția)
Parinti in intretinere HRBP HRBP Buna ziua, Sunt angajat la o companie in judetul Timis si doresc sa-i iau in intretinere pe parintii mei, respectivi coasigurati, dar acestia au domiciliul ... (vezi toată discuția)
Luare persoana in intretinere pentru deducere la salariu nicoleta-luiza nicoleta-luiza Am o angajata a carei mama locuieste la tara si ar vrea sa fie trecuta la ea in intretinere pentru deducere la salariu. Mama doamnei are pamant la tara in ... (vezi toată discuția)