avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament, desi exista un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament, desi exista un contract de inchiriere in termen

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema pe care o am si anume:
Societatea la care lucrez a incheiat un contract de inchiriere, cu o durata de 3 ani, din decembrie 2013-decembrie 2016.
Contractul este incheiat cu o persoana fizica si inregistrat la Administratia Finantelor Publice din localitatea in cauza, dar si la Oficiul Registrul Comertului.
Pentru primul an am stabilit o chirie de 1450 lei, iar pentru urmatorii ani de 900 lei.
In primul an cat a incasat banii, proprietara nu a avut nimic de obiectat. Cand a vazut ca se apropie data la care chiria va fi mai mica, aceasta nu a mai dorit sa se prezinte sa ridice chiria, pe motiv ca nu este de acord cu suma si ca doreste 1500 de lei, in caz contrar cheama politia, ne inchide accesul in punctul de lucru etc.
In contract am prevazut ca modalitatea de plata a chiriei se face direct din casieria punctului de lucru, iar daca proprietara nu vine sa-si ridice banii, nu va putea cere calculul penalizarilor prevazute pentru neplata chiriei.
Tot in contract am prevazut ca, daca proprietara reziliaza contractul inainte de termen, aceasta trebuie sa ne despagubeasca cu valoarea comisionului mediu realizat in acel punct de lucru, care se calculeaza de la data rezilierii pana la expirarea contractului.
Cu toate acestea, proprietara nu a venit sa-si ridice chiria si ne ameninta prin mesaje telefonice ca va vinde si astfel scapa de noi.
Ca sa nu spuna ca am refuzat sa-i facem plata, am notificat-o aducandu-i la cunostinta prevederile contractuale, care reprezinta legea partilor si am rugat-o sa vina sa-si ridice contravaloarea chiriei, in caz contrar i-o viram prin mandat postal.
Ea nu a dat curs solicitarii noastre si i-am trimis banii prin mandat postal. Suntem siguri ca nu va ridica aceasta suma!!!
Intrebarea mea este daca proprietara poate sa vanda tatalui ei apartamentul, de vreme ce noi avem un contract de inchiriere.
Stiu ca potrivit art. 1730 din Codul civil, chiriasul are dreptul de preemtiune la vanzarea bunului. Daca va vinde ce se va intampla cu chiriasul pana la finalizarea contractului?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Flaviusela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucian Cojocar , Avocat 16:07, 28 Octombrie 2014
In cuprinsul oricarui contract de vanzare-cumparare autentificat la un notar public exista un paragraf unde vanzatorul declara pe propria raspundere sub sanctiunile prevazute de Codul Penal, ca imobilul pe care il vinde prin acel act este sau nu inchiriat, nu face obiectul niciunui litigiu, etc. .....
Daca se incheie acest contract si cumparatorul ia cunostinta ca imobilul este inchiriat atunci viitorul proprietar trebuie sa respecte contractul de inchiriere pe toata perioada desfasurarii acestuia daca chiriasul si l-a intabulat in Cartea Funciara.
Notarea in Cartea Funciara este obligatorie doar pentru opozabilitatea contractului fata de terti.
Daca vanzatorul declara in fals va raspunde ....
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
alla1975, utilizator
Mergeti de urgenta la Cartea Funciara si solicitati notarea contractului de inchiriere, astfel proprietara nu va putea vinde decat in conditiile in care cumparatorul respecta contractul de inchiriere.
1. Pentru a evita eventuale motive privind neplata de catre dvs. a chiriei, apelati la procedura ofertei de plata urmata de consemnarea sumelor pe numele creditorului, reglementata atat in Noul Cod de Procedura Civila (art. 1005-1012 ), cat si in Noul Cod Civil (art. 1510-1515, 1524).

2. Proprietara poate vinde apartamentul tatalui ei. Totusi, chiar daca proprietarul vinde imobilul, din interpretarea per a contrario a art. 1812 Cod civil reiese ca locatiunea ramane opozabila noului dobanditor (contractul de inchiriere nu inceteaza in cazul instrainarii), cu conditia sa nu fi stipulat contrariul in cuprinsul contractului de locatiune si sa fie respectate dispozitiile art. 1811,lit. a sau b Cod civil, dupa caz. Veti plati chiria noului proprietar.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile primite! Imi sunt de mare ajutor.
Buna ziua,
Revin cu precizari privind problema de mai sus-mentinoata si anume:
Intre timp am depus demersurile si am inregistrat contractul in Cartea funciara, iar proprietara nu cunoaste acest lucru.
Proprietara, ca sa ne determine sa plecam, doreste rezilierea contractului de electricitate, iar noi ca sa inregistram contractul pe persoana juridica, ne trebuie documentele de proprietate de la aceasta.
In contract am stipulat ca se obliga sa ne furnizeze lumina electrica si noi sa platim contravaloarea facturii. Suntem la zi cu platile.
Putem sa-i facem plangere penala pentru tulburare in posesie?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Clauze contract de inchiriere adele2012 adele2012 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin un imobil pe care l-am inchiriat cu suma de 400 euro, echivalentul in lei. Chiriasul insa a tinut ... (vezi toată discuția)