avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Pierdere din vanzare parti sociale detinute la alta ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Pierdere din vanzare parti sociale detinute la alta societate

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta:
Societatea X detine 50% din partile sociale ale societatii Y, valoarea contabila a acestora fiind de 100.000 ron. Societatea X doreste sa vanda aceste parti sociale, dar le vinde la jumatate din pretul de achizitie, respectiv 50.000 ron.
As dori sa stiu daca pierderea de 50.000ron poate fi considerata cheltuiala deductibila sau nu.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 15:43, 28 Octombrie 2014
Buna ziua!
Pieredea din astfel de tranzactie nu este recunoscuta in contul de profit si pierdere.
Ea "apare" in capitalurile proprii.- Ordin 3055/2009 art.244.
Dar nu este vorba de parti sociale proprii. Sunt parti sociale la un tert.

Consider ca sunt imobilizari financiare care pot genera profit impozabil sau pierdere deductibila la vanzare.
Multumesc pentru raspuns,

Dar am o nelamurire, este corect ca pretul de vanzare sa fie la jumatatea (sau mai mic) celui de achizitie. N-ar trebui sa existe un dosar de expertiza? In special daca partile sociale sunt achizitionate de catre asociatii companiei X?

Multumesc anticipat,

O zi frumoasa
Daca cumparatorii sunt asociatii soc care vinde poate ar trebui sa aveti in vedere si necesitatea de a intocmi dosarul preturilor de transfer sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren reevaluat bogdan99 bogdan99 Buna ziua, Am urmatoarea situatie : La data de 01.12.2005 se achizitioneaza un teren cu suma de 20.000 ron. La decembrie 2008 se face reevaluare si se ... (vezi toată discuția)
Capital propriu negativ la bilant 2009 STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, as dori sa stiu cum se trateaza capitalurile proprii negative. Societatea are o pierdere din 2009 de acoperit iar la finelele anului nu a acoperit-o ... (vezi toată discuția)
Diminuare capital louisa louisa Ma aflu in urmatoarea situatie: Unul din asociatii firmei a adus ca aport o cladire la capitalul societatii iar acum ca urmare a reevaluarii a iesit o valoare ... (vezi toată discuția)