avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie temperatura minima mediu ambiant in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie temperatura minima mediu ambiant in apartamente

Am de cativa ani un vecin (care locuieste la parter, sub mine), care e plecat din tara si si-a debransat centrala de apartament - neexistand incalzire centralizata in imobil. In acelasi timp, tine si geamurile intredeschise, pentru aerisire, ceea ce duce la o temperatura interioara la el in casa foarte mica. Apartamentul meu fiind situat deasupra lui, pardoseala mea este foarte rece, iar diferenta de temperatura dintre aerul din casa si pardoseala este foarte mare (se formeaza broboane de condens acolo unde exista gresie).
Exista vreo legislatie/baza legala prin care sa il fortez sa mentina in apartamentul in care nu locuieste o temperatura minima/anti-inghet?
Va multumesc.
Florentina Budala
Cel mai recent răspuns: Eumanumesc , utilizator 10:45, 25 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
darida a scris:

Standarul SR 1907-2:1997 Instalaţii de încălzire. Necesarul de căldură de calcul. Temperaturi interioare convenţionale de calcul prevede la pct. 2.1 În Tabelul 1 temperaturile interioare conventionale de calcul pentru locuinţe astfel: camere de locuit şi holuri 20oC, vestibuluri 18C, camere pentu baie, duşuri 22C, bucătării 18C.
Ordinul 119/2014 privind normele de sănătate publică, art. 17, alin. 7 prevede media minima de 20 gr C, temperatura standard minima de confort la nivel international.

Nu are nici o importanta ce sistem de incalzire se foloseste. Nu se poate face orice vor proprietarii.
Regulamentul (UE) nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor, Anexa 1 Cerinţe fundamentale
3. Igienă, sănătate şi protecţia mediului
Construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât să nu reprezinte, pe întregul lor ciclu de viaţă, o ameninţare pentru igiena, sănătatea şi siguranţa ocupanţilor sau a vecinilor din cauza.

In situatia de fata nu cred ca preferati sa lase centrala nesupravegheata si sa sariti cu totii in aer !
Apropo de pardoseala dvs rece, ar mai fi de amintit si Normativul NC 001 -99, aprobat prin Ordinul MLPAT nr. 222/N/2000 privind detalierea cerinţelor esenţiale de calitate în construcţii, care la capitolul igiena higrotermica prevede asigurarea temperaturii de confort termic atat la nivelul capului, cat si la nivelul gleznelor, atat in pozitia in picioare, cat si in pozitia sezind.

Temperatura minima de confort sau anticondens este diferita de temperatura antiinghet.
Temperatura antiinghet nu are ce cauta in locuinte, fiind prea scazuta. Aceasta se numeste tehnic temperatură de gardă, (intre 5-12 grade C), folosita pentru protecţia utilajelor, instalatiilor şi materialelor, in spatiile cu activitate productiva intermitenta, (ex ateliere), conf. pt. 4.15, 4.16 din normativul I 13-02 privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire centrală
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
darida, utilizator
cu tot respectul, aceasta persoana are pe cineva desemnat prin act notarial sa aiba grija de apartament si care, surprinzator, chiar vine periodic sa vada cum mai stau lucrurile si sa plateasca eventualele cheltuieli...
Multumesc frumos pentru ajutorul dat, "darida"! Chiar daca nu voi rezolva mare lucru, e important sa stiu ca nu putem sa facem chiar ce vrem intr-un apartament de bloc, doar pentru ca avem acte de proprietate asupra lui. Cine crede ca isi poate face propriile reguli intr-un spatiu - proprietate de altfel - in care se locuieste la comun, este inconstient

Alte discuții în legătură

La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ... viorel77 viorel77 La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face? alejandra alejandra buna ziua,as dori sa stiu ce pot face in cazul in care doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala al \"termica\" si sa-mi montez centrala ... (vezi toată discuția)