Am actionat o firma in instanta pe O.U.G 119/2007. Am contract cu firma, insa nici una din facturi nu este semnata. Au doar stampila. Mi s-a respins cererea, ca neintemeiata. Astept sentinta sa vad motivarea hotararii. Singurul motiv la care ma pot gandi, acum, este ca instanta nu a considerat ca facturile au fost acceptate la plata, necontinand si semnatura.
Hotararea fiind irevocabila, stiu ca nu mai am cale de atac si va trebu,i acum, sa merg pe drept comun. Ceea ce vreau sa intreb este raportat la taxa judiciara, care stiu ca in cazul asta se plateste la valoare. Eu reclam plata unui debit de 4000 ron, plus penalitati de 0,5% pe zi de intarziere, stabilite conform contractului, calculate de la scadenta si pana la plata integrala a debitului, astfel ca nu stiu ce suma de penalitati se va aduna. Cat va trebui sa platesc? Taxa in valoare de cat ? Imi puteti explica, va rog, exact metoda de calcul ?
Va multumesc !
Se poate merge pe somatie de plata . Dara nu inteleg de ce s-a considerat ca cererea nu este fondata din moment ce are la baza un contract ce nu este respectat?...ati apelat la un avocat?
Da. Si m-am intemeiat corect in drept, nu este primul proces pe care-l intentez avand acest obiect, insa este prima data cand nici una dintre facturi nu este semnata. Avand in vedere ca exista un acord intre parti in sensul derularii raporturilor comerciale, care este insusit de debitor, nici eu nu m-as fi gandit sa imi respinga cererea.
Adica au fost cazuri in care nu aveam nici contract, si nici toate facturile semnate si tot mi s-a admis cauza si culmea, tot pe O.G. 119, care se aplica creantelor certe , lichide si exigibile rezultate din contracte comerciale. (nu am mers pe OG. 5 ca sa nu ma mai proptesc de problema notificarii prealabile).
Am sa incerc O.G. 5/ 2001 si de abia apoi , daca va mai fi cazul merg pe drept comun. Dar tocmai asta era curiozitatea mea....cum s-ar calcula mai exact taxa: 10% din valoarea obiectului cererii ?
Va multumesc mult !
Art. 2. - (1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 39,00 lei 2 lei
b) intre 39,01 lei si 388,00 lei 2 lei + 10% pentru ce depaseste 39 lei
c) intre 388,01 lei si 3.879,00 lei 37 lei + 8% pentru ce depaseste 388 lei
d) intre 3.879,01 lei si 19.395,80 lei 316 lei + 6% pentru ce depaseste 3.879 lei
e) intre 19.395,01 lei si 38.790,00 lei 1.247 lei + 4% pentru ce depaseste 19.395 lei
f) intre 38.790,01 lei si 193.948,00 lei 2.023 lei + 2% pentru ce depaseste 38.790 lei
g) peste 193.948,00 lei 5.126 lei + 1% pentru ce depaseste 193.948 lei
Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Pt introducerea actiunii in baza OG 5/2001 nu trebuie urmata procedura concilerii prealabile.
Privitor la speta, chiar daca aveti contract intre parti , cuantumul creantei nu se poate stabili decat in baza facturilor emise si acceptate de catre debitor, binenteles asta in ipoteza in care contractul nu este unul cu executare imediata , cand cuantumul poate fi stabilit si trecut in contract la incheierea acestuiaa.
Intradevar pe dreptul comun va trebui sa calculati taxa de timbru la valoare conform legii 146/1997 modificata, asta dupa ce calculati si penalitatile conform contractului de 0,5 pe zi intarziere. Acum totul depinde si de instanta daca va accepta aceste facturi nesemnate si pe ordonanta 5/2001, ele fiind considerate ca neinsusite de catre debitor. Inainte de a face demersurile pe OG 5/2001 ati putea incerca sa obtineti semanturile de la la debitor pe facturi si chiar un angajament de plata, daca e posibil si atunci veti avea sigur castig de cauza fara sa mai apelati la dreptul comun.