Buna!
va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta(mentionez ca sunt super-extra novice in domeniu...asa ca fiti indulgenti chiar daca pun intrebari tampe): avem o firma cu sediul social acasa si dorim sa deschidem un punct de lucru. Sediul unde vrem sa deschidem punct de lucru este al unei societati ( care la radul ei are sediul social aici). Noi vrem sa facem un contract de comodat intre cele doua firme, insa am vazut pe net ca toate modele de ctr de comodat contin aceasta fraza : " Comodanții declară că spațiul pus la dispoziția firmei
……………………………………………………….
nu se suprapune cu sediul altei firme". Sa inteleg ca nu am voie sa fac ctr de comodat in aceste conditii ? ar trebui sa fac un alt fel de contract?
Sper ca am fost suficient de explicita si ca ma veti ajuta cu un raspuns prompt si elocvent.
Probabil ca modelele de ctr gasite pe net se refera la sediul social. Este adevarat intr-o camera nu pot functiona 2 sedii sociale. Insa un sediu social si un punct de lucru (sediu secundar) pot functiona 2 firme.
Ca sa nu faceti actele degeaba, puteti intreba la Reg. comertului de la sediul dvs. social daca de regula verifica suprapunerea intre sediu unuia si punctul de lucru al altuia.
Eu sunt de parere ca nu verifica, si ca nu veti avea nici o problema.
Insa este bine sa stiti dinainte, pentru ca puteti lua anumite masuri care permit suprapunerea de spatii, aplicabile in cazul sediilor sociale:
- delimitarea unui spatiu clar in contractul dvs. de comodat, daca se poate unul care sa nu se suprapuna cu sediul. Asta oricum e bine de facut, pentru relatiile viitoare
- emiterea unei declaratii pe propie raspundere a administratorului soc. dvs. ca spatiul luat in folosinta nu se suprapune cu spatiul altei soc. com. (unele registre va vor si spune pe scurt ce sa cuprinda textual declaratia).
In nici un caz nu este nevoie de alt contract, comodatul este foarte potrivit daca de asta are nevoie societatea dvs. Cel mult veti scoate fraza aia din modelul de pe net si veti face cele de mai sus.
Succes in problema si in activitate. Va mai asteptam cu intrebari daca va mai fi cazul:)
Voi continua sa sustin faptul ca scopul pentru care se infiinteaza o societate comerciala este acela de a realiza profit, fapt pentru care nu recomand incheierea unui contract de comodat, ci a unui contract de inchiriere.
Pe noul cod civil nici macar nu mai avem capacitate de folosinta speciala la persoana juridica ...
In plus, pentru initiatoarea nosatra interesul este folosinta gratuita, ce rost are sa o incurcam cu inchirierea.
Am vazut in ultima jumate de an cel putin 3 contracte de comodat care nu exclud realizarea de profit pentru proprietarul spatiului, dimpotriva: cedarea folosintei pentru un chiosc alimentar esential pentru salariatii proprietarului, pentru un cabinet medical, pentru un partener de afaceri ce presteaza servicii la beneficiar si pentru ceva utilitati publice.