avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CALE DE A BENEFICIA DE SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CALE DE A BENEFICIA DE SOMAJ

Buna ziua,

V-as ruga sa ma indrumati intr-o problema care dureaza si pe care nu o vad rezolvandu-se.
In 2008 m-am angajat la o firma de constructii din Ploiesti pe post de desenator tehnic acad. Din anul 2012 patronul avand punct de lucru santierul Mall Carrefour din Ploiesti m-a mutat acolo neavand nici o decizie sau vreo modificare a contractului meu de munca pe alt post.
De atunci am fost pe patru santiere inclusiv la Bucuresti unde am indeplinit pe langa jobul meu contractual si parte tehnica, calcule si activitati de secretariat in carul biroului tehnic. Orice era nevoie in santier de la planuri la situatii.Acum am fost trimisa pe santierul din Ploiesti Vest unde ma ocup de aceleasi sarcini.
Problema este ca situatia s-a inrautatit foarte mult desi au fost atatea lucrari terminate, nici salariul nu ni se da la timp, pana azi 24.10.2014 am primit salariul cuvenit pana in 31.07.2014. In fiecare zi ni se promite ca se dau banii ca sa muncim si nu isi respecta cuvantul, ba mai mult ameninta angajatii si vorbeste urat cu toti, spunandu-ne ca suntem liberi sa ne dam demisia si sa plecam daca nu ne convine.
Rugamintea mea la dumneavoastra este de ma indruma ce as putea face, eu nu pot sa imi permit sa imi dau demisia, ar insemna ca nu pot beneficia de somaj, cativa colegi au plecat dar numai prin demisie.
Nu imi pot lua singurul meu drept pe care il am muncind corect atatia ani, sunt parinte singur si am reponsabilitati despre care patronul a zis ca nu il intereseaza.
Ce pot face ca macar sa il pot determina sa ma lase in somaj, nu mai vad firma revenind la ce a fost iar patronul nu mai vrea acum decat sa ne folosesca cat mai mult platindu-ne cat vrea si cand vrea.ITM-ul a fost sezizat dar nu s-a intamplat absolut nimic, pur si simplu.
Va rog spuneti-mi calea si modul in care as putea sa plec din aceasta firma pe cale legala dar sa beneficiez de somaj.
Va multumesc,
Cristiana Apostol
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:21, 3 Decembrie 2014
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

2. In general, se poate beneficia de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns dar revin cu aceeasi rugaminte la dumneavoastra.
As vrea sa aflu ce pot face in conditiile in care pana azi 7.11.2014 nu mi-am primit salariile din august, septembrie si octombrie iar patronului nu ii pasa, pur si simplu.
Mentionez ca sunt parinte singur si am si parinte bolnav, responsabilitati pe care trebuie sa mi le asum.
Va multumesc.
Cititi din nou pct.1 din raspunsul colegului meu si vedeti acolo ce puteti face in cazul neplatii salariului de catre angajator.
Buna ziua,

Revin cu aceeasi rugaminte, avand deja 3 luni de neplata a salariului si refuzul patronatului de a ma trimite in somaj, mi-am dat demisia fara preaviz incepand cu 15.12.2014.
V-as ruga sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru a avea continuitate in sanatate, eu de pe 15 decembrie nu o sa mai fiu salariata, nu vreau sa intrerup contributiile la sanatate mai ales.
Unde trebuie sa ma duc si ce trebuie sa fac pentru asta?
Va multumesc anticipat.
Daca v-ati dat demisia, atunci nu puteti beneficia de somaj.

Pentru a fi asigurata in sistemul de sanatate:
- fie incheiati un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate
- fie deveniti coasigurata sotului.

Alte discuții în legătură

Asigurari AniOevet AniOevet Buna ziua,as dori sa incep sa-mi platesc asigurarile sociale deoarece nu lucrez nicaieri.Imi puteti spune locuind in sectorul 6 de unde incep cu documentatia ... (vezi toată discuția)
Plata contributie dutuolivia dutuolivia Buna seara cum fac sa platesc contributia la sanatate si ce acte trebuie sa intocmesc .si vechimea in cartea de munca cu fac ? Cat platesc total ? Astept ... (vezi toată discuția)
Carte de munca crina-anto crina-anto buna, prietenul meu este plecat in afara si vrea sa isi faca carte de munca in romania...ar putea sa isi plateasca asigurarea sau ce trebuie sa plateasca la ... (vezi toată discuția)