avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CALE DE A BENEFICIA DE SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CALE DE A BENEFICIA DE SOMAJ

Buna ziua,

V-as ruga sa ma indrumati intr-o problema care dureaza si pe care nu o vad rezolvandu-se.
In 2008 m-am angajat la o firma de constructii din Ploiesti pe post de desenator tehnic acad. Din anul 2012 patronul avand punct de lucru santierul Mall Carrefour din Ploiesti m-a mutat acolo neavand nici o decizie sau vreo modificare a contractului meu de munca pe alt post.
De atunci am fost pe patru santiere inclusiv la Bucuresti unde am indeplinit pe langa jobul meu contractual si parte tehnica, calcule si activitati de secretariat in carul biroului tehnic. Orice era nevoie in santier de la planuri la situatii.Acum am fost trimisa pe santierul din Ploiesti Vest unde ma ocup de aceleasi sarcini.
Problema este ca situatia s-a inrautatit foarte mult desi au fost atatea lucrari terminate, nici salariul nu ni se da la timp, pana azi 24.10.2014 am primit salariul cuvenit pana in 31.07.2014. In fiecare zi ni se promite ca se dau banii ca sa muncim si nu isi respecta cuvantul, ba mai mult ameninta angajatii si vorbeste urat cu toti, spunandu-ne ca suntem liberi sa ne dam demisia si sa plecam daca nu ne convine.
Rugamintea mea la dumneavoastra este de ma indruma ce as putea face, eu nu pot sa imi permit sa imi dau demisia, ar insemna ca nu pot beneficia de somaj, cativa colegi au plecat dar numai prin demisie.
Nu imi pot lua singurul meu drept pe care il am muncind corect atatia ani, sunt parinte singur si am reponsabilitati despre care patronul a zis ca nu il intereseaza.
Ce pot face ca macar sa il pot determina sa ma lase in somaj, nu mai vad firma revenind la ce a fost iar patronul nu mai vrea acum decat sa ne folosesca cat mai mult platindu-ne cat vrea si cand vrea.ITM-ul a fost sezizat dar nu s-a intamplat absolut nimic, pur si simplu.
Va rog spuneti-mi calea si modul in care as putea sa plec din aceasta firma pe cale legala dar sa beneficiez de somaj.
Va multumesc,
Cristiana Apostol
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:21, 3 Decembrie 2014
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 211 lei lunar.

2. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,50 lei pe luna.

3. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 900 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,50 lei.

Va multumesc pentru raspuns. Am sa ma duc la casa de sanatate sa vad cum pot incheia un contract de sanatate, imi puteti spune ce documente imi trebuiesc?
Numai bine va doresc!
Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
Va multumesc, daca ma duc la circa financiara cu cererea de demisie prin care solicit incetarea CM datorita neplatii salariului pe 3 luni imi pot lua adeverinta de venit ca sa pot face contractul de sanatate in timp util? Nu am proprietati, nu am nimic pe numele meu.
Nu as vrea sa imi pierd continuitatea, de pe 16 decembrie eu nu mai sunt asigurata, cererea de demisie este cu data de 15 decembrie.
Va multumesc mult pentru ajutorul dumneavoastra.
Circa Financiara nu are nicio legatura cu demisia dvs.

Le solicitati adeverinta de venit pentru a incheia contractul de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari AniOevet AniOevet Buna ziua,as dori sa incep sa-mi platesc asigurarile sociale deoarece nu lucrez nicaieri.Imi puteti spune locuind in sectorul 6 de unde incep cu documentatia ... (vezi toată discuția)
Plata contributie dutuolivia dutuolivia Buna seara cum fac sa platesc contributia la sanatate si ce acte trebuie sa intocmesc .si vechimea in cartea de munca cu fac ? Cat platesc total ? Astept ... (vezi toată discuția)
Carte de munca crina-anto crina-anto buna, prietenul meu este plecat in afara si vrea sa isi faca carte de munca in romania...ar putea sa isi plateasca asigurarea sau ce trebuie sa plateasca la ... (vezi toată discuția)