avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... concediu de odihna functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

concediu de odihna functionar public

Un functionar public a lucrat o jumatate de an 8 ore pe zi si restul anului a fost mutat in cadrul altui serviciu si i s-a redus programul din motive medicale la 4 ore. El si-a luat concediu de odihna in perioada in care salariul era aferent celor 4 ore lucrate. Trebuie tinut cont de faptul ca el nu si-a luat concediu atunci cand avea salariul calculat pt 8 ore de lucru si sa i se plateasca raportandu-ne la perioada de atunci sau e corect sa i se plateasca tinandu-se cont de orele lucrate(4) in luna in care si-a luat concediul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:29, 25 Octombrie 2014
1. Din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici:

Art. 35. - (1) Funcţionarii publici au dreptul, în condiţiile legii, la concediu de odihnă, la concedii medicale şi la alte concedii.

2. Din Codul muncii:

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
...

3. Deci daca intra in concediu de odihna (CO) cand are program de 4 ore si deci si salariu mai mic decat la 8 ore este normal ca si indemnizatia de CO sa fie corespunzatoare venitului din salariu pe ultimele 3 luni.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
OG nr. 6/2007
......
(5)Funcţionarii publici beneficiază, pe perioada efectuării concediului anual de odihnă la care sunt îndreptăţiţi conform legii, de o indemnizaţie pentru concediul de odihnă. La determinarea indemnizaţiei de concediu de odihnă se vor lua în calcul, pe lângă salariul de bază, şi sporurile de care beneficiază, potrivit legii.

(6)La cererea funcţionarului public, indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către autoritatea sau instituţia publică cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

(7)Celelalte prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, rămân în vigoare.


HG 250/1992
Art. 7
(1) Pe durata concediului de odihnă, salariaţii au dreptul la o indemnizaţie calculată în raport cu numărul de zile de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază, sporului de vechime şi, după caz, indemnizaţiei pentru funcţia de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu de odihnă.
....


OG 6/2007si HG 250/1992 sunt acte normative cu caracter special care se aplica inaintea oricaror altor prevederi cu caracter general.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
@freelis, concluzia este ca trebuie plătit concediul raportandu-ne la 4 ore, asa cum am si facut, mersi
Intr-adevar, ati procedat corect .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia concediului de odihna rebeca macovei rebeca macovei As dori sa stiu daca indemnizatia concediului de odihna este afectata de diminuarea salariului cu 25% de la 1 iulie, in cazul in care eu voi efectua concediul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de odihnă 1/2 normă Jolan.Tamas Jolan.Tamas Indemnizatie concediu de odihnă 1/2 normă Cum se calculeaza indemnizatia de CO în cazul unui functionar public , care este încadrat cu 1/2 normă ( este ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna carmenliv carmenliv functionarul public poate beneficia de concediu de odihna integral in cazul in care acesta a fost internat mai multe luni in spital? Care este baza legala care ... (vezi toată discuția)